Bulgaristan ve Türkiye’den ortak proje

Bulgaristan ve Türkiye, iki ülkenin sınır bölgesinde yerel ekosistemlerin ve Karadeniz havzasının ekolojik durumunun araştırılması ve izlenmesi için iki araştırma merkezinin inşaatına başlıyor.

İki ülke arasındaki “Mavi Büyüme” isimli ilk stratejik proje, Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanlığı tarafından yönetilen 2014 – 2020 Dönemi Interreg – IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında 2,3 milyon avronun üzerinde kaynakla finanse edilmekte.

Proje sözleşmesi, Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakan Yardımcısı Denitsa Nikolova ve Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakçı’nın katılımıyla online bir törenle imzalandı.

Bulgaristan tarafından proje lideri, Burgas’taki Akademisyen N.D. Zelinski Kimyasal Teknoloji Meslek Okulu partnerliğinde Burgas’taki Prof. Dr. Asen Zlatarov Üniversitesi, Türkiye tarafından ise proje ortağı Edirne’deki Trakya Üniversitesi.

Proje, iklimsel, oşinografik, ekonomik, kültürel ve sosyal faktörlerin en uygun kombinasyonu yoluyla AB ekonomisinin lokomotifi olarak denizcilik endüstrilerinin güçlenmesini desteklemek için AB’nin uzun vadeli Mavi Büyüme Stratejisine uygun düşüyor.

İki merkez, sınırın her iki tarafındaki bilim adamları, araştırmacılar, yerel kurumlar, topluluklar ve uzmanlar arasındaki işbirliğinin temelini oluşturacak. Onlar, doğal kaynakların sorumlu kullanımı için ortak yaklaşımlar, metodolojiler ve modeller geliştirecek.

Proje fon kaynakları ile iki merkez, sınır bölgesinde sucul ekosistemlerin ekolojik durumu hakkında veri sağlayan gerekli tüm tesisler, araçlar ve bilgi sistemleriyle donatılacak. Ayrıca doğanın korunması ve yerel topluluklara sorumlu davranışlar kazandırmaya yönelik çeşitli girişimlerin geliştirilmesi planlanmakta. Proje ayrıca çevrenin ekolojik durumu ve çevre sorunları, nehir ve deniz ekosistemlerinin gelişimi ve korunması hakkında yeni veriler ve bilgiler ekleyerek , yerel ekosistemlerin ekolojik durumunun araştırılması ve izlenmesi için mevcut kapasiteyi artıracak.

Bakan Yardımcısı, “Böyle bir merkez, Karadeniz bölgesinin sürdürülebilir gelişimi ve doğanın korunması için son derece önemli” dedi. Sınır ötesi programdan gelen AB fonlarının ilk kez akademik çevrelere ve bölgedeki doğal kaynak yönetimi için uygulamalı bilime yönlendirildiğini belirten Bakan Yardımcısı, “Bu aynı zamanda ikili işbirliğinin önemli bir aşaması ve iki ülkenin bir sonraki programlama dönemi için benimsediği stratejik yönergelere işaret etmekte” dedi ve 2020’den sonra programın tüm sınır ötesi bölge için ve geniş bir paydaş yelpazesinin yararına gözle görülebilir sonuçları olan ve etkisi hızlandırılan projelere odaklanacağını açıkladı.

Nikolova, Bulgaristan ile Türkiye arasında yıllar içinde tesis edilen iyi düzeydeki işbirliğini vurguladı.

Bakan Yardımcısı, “Mevcut programlama döneminde 99 finanse edilen proje ve sınır ötesi bölgenin kalkınmasına 24 milyon avro yatırım yaparak büyük başarılar elde ettik. Aynı zamanda sınır ötesi bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimi için bireysel çözümler sağlayacak yeni programı hazırlamak için ortak çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

Kırcaalihaber

Read Previous

Kosova salgınla mücadelede 143 milyon avro harcadı

Read Next

Dünya genelinde Kovid-19 tespit edilen kişi sayısı 37 milyon 139 bini geçti