Bosna Savaşı’nda, Bosna Hersek Ordusu’nda görev yapan ve binlerce sivili soykırımdan kurtaran, Sırp asıllı emekli Tuğgeneral Yovan Divyak, (Jovan Divjak) 84 yaşında vefat etti.
Bosnalıların çok sevdiği komutan Divyak, inanılmaz katliamlarla acıların yaşandığı savaş başladığında, Sırp ordusuna katılmamıştı.Efsane general Divyak’ın milletine ihanet etmeyerek, zambaklı Bosna Hersek bayrağı altında mücadele etmiş ve bir röportajda “Burada bulunduğum için gururluyum. Saraybosna’yı savunmak, benim için şerefti. Bu şehirde, dün olduğu gibi, bugün de rahat ve huzurluyum.” şeklinde konuşmuştu.
Bosna Hersek’te yaşanan soykırım ile katliamlar, hala tüm dünyanın bilincinde duruyor. Hala yüzlerce Boşnak, mezarları bilinmeyen bir şekilde toprak altında aranıyor. Her yıl, toplu mezarlarda bulunan vahşice katledilen insanlar, yakınlarından alınan DNA’ları ile tespit edilmeye çalışılıyor.
EFSANE SIRP KOMUTAN GENERAL YOVAN DİVYAK
Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusu’nun eski Generali Yovan Divyak’ın (Jovan Divjak) 84 yaşında Saraybosna’da yitirdiği öğrenildi. Bosna Hersek halkına ve topraklarına olan sevgisi ile tanınan ve çok sevilen general Divjak, 11 Mart 1937’de Belgrad’da doğmuştu ve aynı şehirde bulunan Harp Akademisi’nin 12. sınıfını tabur komutanı, Komuta ve Kurmay Akademisi ve Harp Okulu’nun kursunu tamamlamıştı. Saraybosna Askeri Okulunda öğretmenlik yapan Divyak, çeşitli görevlerden sonra, Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusu Genelkurmay Başkan Yardımcısı olmuştu.
YOVAN DİVYAK İÇ SAVAŞ HAZIRLIĞINI GÖRMÜŞTÜ
Yugoslavya parçalanmadan iç savaş hazırlıklarını önceden gören general Divyak,ordunun Sırp paramiliter oluşumlarını ve sivilleri silahlandırdığını görmüş ve kötüye kullanılmaması için silahları dağıtmamıştı.Bu nedenle 1991 yılında, askeri mahkeme tarafından 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Bu cezanın ardından Yugoslavya Halk Kurtuluş Ordusu’ndan ayrılan Divyak, cezadan kurtulmuş ve ardından Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusu’na katılmıştı. General Divyak bundan sonra Bosna Hersek halkına karşı soykırım yapmak isteyen Sırp çeteler ile mücadele etmeye başladı. Divyak,bir çatışma sonrası 3 Mart 2011’de, Saraybosna’dan İtalya’ya bir seyahatte Viyana havaalanında, Sırbistan tarafından çıkarılan Interpol emri ve savaş suçları iddianamesine dayanılarak tutuklandı. Ancak Avusturya mahkemesinin, Sırbistan’ın iade talebini reddetmesi ve üzerine serbest bırakıldı.
KATLİAM VE SOYKIRIM YAPAN SIRP KOMUTANLAR YARGILANDI
Binlerce Boşnak gencini katleden Sırp komutanlar, Lahey’deki Savaş Suçları Mahkemesi’nde yargılandılar. Sırp Partisi lideri Radovan Karadžić, Sırp Ordusu komutanı Ratko Mladić, Vujadin Popoviç (Bosnalı Sırp komutan), Ljubisa Beara (Genelkurmay Başkanı), Drago Nikoliç (güvenlik şefi), Ljubomir Borovcanin (özel polis müdürü), Radivoje Miletiç (Genelkurmay Başkan Yardımcısı), Milan Gvero (komutan yardımcısı, Vinko Pandureviç (tugay komutanı) Bosna Savaşı sırasında Srebrenitsa’da 8 binden fazla sivilin katledilmesinden sorumlu oldukları iddiasıyla gıyaplarında haklarında dava açıldı.
BOSNA HERSEK KASABI MİLOSEVİÇ CEZAEVİNDE ÖLDÜ
Lahey’deki bu mahkeme iki Bosnalı Sırp subayı soykırımdan suçlu bulmuş, General Radislav Krstiç ise 35 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. Albay Vidoje Blagojeviç, kendisi hakkında verilmiş olan 18 yıl hapis cezasını temyiz etmemiştir. Eski Sırp Lideri Miloseviç ise yargılanırken ölmüştür. Diğer iki Bosnalı Sırp yetkili, Radovan Karadžić ve General Ratko Mladiç ise Sırbistan’a yapılan tüm bu kişileri korumaları yönündeki çağrılara rağmen yıllarca tutuklanmadılar. Fakat 21 Temmuz 2008 gecesi düzenlenen bir operasyonla Karadzic yakalanarak 30 Temmuz 2008’den beri Lahey’de tutuklu bulunuyor. General Ratko Mladić ise 26 Mayıs 2011 günü Sırp istihbaratı tarafından Sırbistan’da yakalanıp 31 Mayıs 2011 tarihinde Lahey Mahkemesine gönderildi.
superhaber