Bosna Hersek’te Yüksek Temsilci Schmidt seçim yasasını değiştirdi

Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt, seçim gecesi sürpriz bir hamleye imza atarak seçim yasasını dayatma yoluyla değiştirdiğini açıkladı.

Uluslararası toplumun Bosna Hersek’te Dayton Barış Anlaşması’nın uygulanmasını gözetmekle görevlendirdiği Alman siyasetçi, Bonn yetkilerine dayanarak Bosnalı siyasetçilerin üzerinde uzlaşamadıkları seçim yasası değişikliklerini dayatma yoluyla yasalaştırdı.

Bosna Hersek vatandaşlarına yönelik bir mektup yayınlayarak bugün gerçekleştirilen seçimler nedeniyle seçmenleri tebrik eden Alman siyasetçi, seçmenlerin iradesinin yönetime yansıtılabilmesi ve ülkenin abluka politikalarıyla felç edilmemesini sağlamak amacıyla seçim yasasında değişiklik yaptığını açıkladı.

Schmidt, Bosna Hersek dahilindeki iki entiten biri olan Bosna Hersek Federasyonu’nda (FBiH) uygulanacak değişiklikler sayesinde entite yönetiminin fonksiyonelliğinde ilerleme sağlanacağını ifade etti.

Değişikliklerin bugünkü seçimleri etkilemeyeceğini söyleyen Schmidt, bu değişikliğin uluslararası ve yerel mahkemelerin seçim sistemine ilişkin kararlarının uygulanması olmadığını ve Dayton Anlaşması’na ilişkin hükümleri değiştirme yetkisinin ancak Bosna Hersek Parlamentosunda olduğunu kaydetti.

Entite anayasasının değişimi ile sonuçlanacak değişiklikler, Bosna Hersek Federasyonu Anayasa Mahkemesi hakimlerinin atanması, entiteyi oluşturan kantonların entite parlamentosundaki temsil oranlarının düzenlenmesi ve entite başkan ve başkan yardımcısının seçilmesi sürecine ilişkin düzenlemeler içeriyor.

ABD Büyükelçiliği’nden açıklama

ABD’nin Saraybosna Büyükelçiliği, Yüksek Temsilci Schmidt’in dayatma yoluna gittiği yasal değişikliklerin ülkenin istikrarını ve işlevselliğini güçlendireceği yorumunda bulundu.

Schmidt’in adımının aciliyet gerektiren ve mecburi bir adım olduğu vurgulanan açıklamada, Bosna Hersek Federasyonu entitesinde 2018 yılında yapılan seçimlerden sonra hükümetin kurulamadığına ve entite yönetiminin felç olduğuna dikkat çekildi.

SDA’dan ilk açıklama

Değişiklere siyasi partilerden ilk tepki, Demokratik Eylem Partisi’nden (SDA) geldi.

SDA Başkanlık Konseyi Üyesi Halid Genjac, Schmidt’in öngördüğü çözümün etnik ayrımcılığa neden olmayacağı ve düzenlemelerin vatandaşların ve Bosna Hersek’teki tüm halkların menfaatine olduğuna inanmak istediklerini söyledi.

İHA

Read Previous

Yemen’de Hırvatistan Kur’an yarışmasının birincisi onurlandırıldı

Read Next

Karadağ Cumhurbaşkanı Djukanovic: Meclisi feshetmeyeceğim