“Bayrak Günü” Coşkusu

Arnavutların en önemli milli bayramı olan ve Arnavutluk’un bağımsızlığının ilan edildiği 28 Kasım “Bayrak günü” Arnavutluk, Makedonya ve Kosova’da coşkuyla kutlanıyor.

Bayrak Günü ve Arnavutluk’un bağımsızlığının ilanının 103. yılı kapsamında, Kosova’nın başkenti Priştine kırmızı ve siyah renklere bürünürken, meydanlar da bayraklar ve balonlarla süslendi.

Arnavutlar, 1878 yılında düzenlenen Berlin Kongresi’yle topraklarının çoğu için özerklik elde etti.

Bağımsızlığını ilan etmiş olan Sırbistan, Karadağ ve Yunanistan ile bağımsızlığı için savaşan Arnavutlar arasında 1912 yılının Ekim ve Kasım aylarında büyük catışmalar yaşandı. Bu çatışmalar sırasında yaklaşık 25 bin Arnavut hayatını kaybetti. Güçlü bir direniş gösteren Arnavutlar da İsmail Kemal ve Luigya Gurakuqia’nın önderliğinde bağımsızlık kararı aldı. Arnavutluk, 28 Kasım 1912 tarihinde Avlonya kentinde düzenlenen Arnavut Kongresi’nde, 500 yıldır bir parçası olduğu Osmanlı Devleti’nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etti.

Londra’da 20 Aralık 1912 yılında düzenlenen Büyükelçiler Konferansı’nda Arnavutluk’un bağımsızlığı kabul edilirken, Londra Barış Anlaşması ile Arnavutluk 30 Mayıs 1913 yılında resmi devlet olarak kabul edildi. Ancak Arnavutluk topraklarının yarısı Sırbistan, Karadağ ve Yunanistan arasında paylaştırıldı.

Birinci Dünya Savaşı da Balkan Savaşı’nda olduğu gibi büyük sıkıntılar çeken Arnavutlara acılarının devamını getirdi. Birinci Dünya Savaşı kapsamında, savaş, açlık ve salgın hastalıklar yüzünden yaklaşık 70 bin Arnavut hayatını kaybetti.

Öte yandan, 17 Şubat 2008 yılında bağımsızlığını ilan eden Kosova’da da Arnavutların “Bayrak Günü” büyük bir önem teşkil ediyor. Kosovalı Arnavutlar, bu önemli günü çeşitli kültürel etkinlikler düzenleyerek coşkuyla kutluyor.

Read Previous

AB-Türkiye Zirvesi’nin gündemi yoğun

Read Next

Türkmen bölgesindeki çatışmalar güney bölgelerde yoğunlaştı

557 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *