Balkanların kapısı mültecilere kapandı

Gece yarısından itibaren Gevgeli’deki kabul merkezi daha fazla mülteci kabul etmeyecek. Üç balkan ülkesinin daha sınırlarını mültecilere kapatmasıyla Balkan rotası fiilen kullanılamaz hale geldi.

Türkiye üzerinden kuzeybatı Avrupa’ya giden kaçış yolu fiilen kapandı. Slovenya hükümeti, mültecilerin ülkeye girmesine izin verilmeyeceğini duyurdu. İçişleri Bakanlığı sadece Slovenya’da iltica başvurusunda bulunacak olanların ve insani nedenlerle sahiplenilmesi gereken mülteci adaylarının ülkeye girebileceklerini açıkladı. Sırbistan ve Makedonya da aynı uygulamaya geçileceğini duyurdu. Sırbistan hükümeti ‘mülteci merkezi’ olmak istemediklerini, bu nedenle de Makedonya ve Bulgaristan sınırlarının kapatılacağını ilan etti.

Tabanovce’de yaşam şartları yok

Tabanovce kampında şu anda 1.050 mülteci ikamet etmektedir. İki sınır arasındaki mülteci sayısını kattığımız zaman toplam sayı 1.500 bulmaktadır.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği yetkilileri gıda, battaniye gibi sorunların olmadığını vurgulayarak, yaşam şartları çok zor olduğunu mülteciler yağmur ve soğuk havada dışarıda kaldıklarını belirttiler.

Dışişleri Bakanı Nikola Popovski, Makedonya’da mülteciler ve göçmenler için AB ile uyumlu hale getirecek çeşitli tedbirler alındığını kaydederek, tedbirleri karşılıklı olarak güney ve kuzey sınırlarında uygulayacaklarının altını çizdi.

Davutoğlu: Ege’nin acı ve umutsuzluk denizi olmaktan çıkarılması gerekiyor

Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan ve Makedonya şubat ayı sonunda günlük kontenjanı 580’e düşürerek ülkeye girişleri önemli ölçüde sınırlandırmıştı. Böylece balkan rotası sonradan gelen mültecilere kapatılmış oldu.

Almanya AB ülkelerinin tek başlarına karar almalarını eleştirmiş ve mülteci krizine birlikte cevap aranması gerektiğini duyurmuştu. Makedonya sınırından geçmelerine izin verilmediği için Yunanistan’ın kuzeyinde biriken mültecilerin sayısı 36 bini buluyor.

thumbs_b2_db540ee086b40c972cbcaf2e1240aed4

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu İzmir’de Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras ile yaptığı görüşmede iki ülke arasındaki işbirliğinin önemine işaret etmiş ve Ege’nin acı ve umutsuzluk denizi olmaktan çıkarılması gerektiğini söylemişti.

Davutoğlu Brüksel’deki AB – Türkiye zirvesi sırasında Türkiye’den Yunan adalarına geçen mültecileri geri almaya hazır olduklarını ve alınan mültecilerin her biri karşılığında bir Suriyeli mültecinin AB ülkelerine kabul edilmesini istediklerini söylemişti. Zirvenin kapanış bildirisinde AB liderleri öneriyi memnuniyetle karşıladıklarını dile getirmiş, Ege Denizi’nden Avrupa’ya geçmeye değmeyeceği için insan kaçakçılığının önlenmesine yarayacak olan temel çerçeveyi onaylamışlardı.

Read Previous

YPG’nin ABD desteğindeki muhalifleri hedef aldığına dair delil var

Read Next

Kur’an-ı Kerim 180 dile çevrilecek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *