30-31 Mayıs 2018 tarihlerinde Ankara’da Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) tarafından düzenlenen “TARİH, KÜLTÜR ve KİMLİK” konulu İkinci Balkanlar Buluşmasına katılan Kalkandelen Devlet Üniversitesi Şarkiyat Bölümü Başkanı ve “Logos-A” yayınevi sahibi Prof. Dr. Adnan İsmaili, Almakos Haber Sitesi’ne özel açıklamalarda bulundu. İsmaili, Balkan halkarının TİKA sayesinde arasında özgürce iletişim kurabildiğini ve sorunların çözümü için kardeşçe fikir münazaralarında bulunabildiklerinin altını çizdi.
İkinci Balkanlar Buluşması hakkında Almakos Haber Sitesi’ne açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Adnan İsmaili, bu tür toplantıların daha önce de düzenlendiğini hatırlatarak, “Bu buluşmalar, Balkan halklarının işbirliği ve iletişiminin birer nişanesidir ve bu birliktelik ruhu son yıllarda Türk devletinin himayesinde muhafaza edilmektedir” dedi.
Bu yıl düzenlenen ve son 25 yılın en büyük buluşması olan İkinci Balkan Buluşması’na Balkanların farklı ülkelerinden 500’ün üzerinde katılımcının olduğunu ve etkinlikte Türkiye’nin siyasi ve akademik dünyasının önemli şahsiyetleri de konuşmalar gerçekleştirdiğini belirten İsmaili, “Buna örnek olarak, evrensel çapta bir filozof olan ve aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü görevini de ifa eden kıymetli Profesör İbrahim Kalın’ı belirtebiliriz ki kendileri konuşmalarında Türk devletinin Balkan topraklarına yönelik işbirliğine dayalı vizyonunu dile getirdi. Buna ek olarak Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yrd. Sn. Hakan Çavuşoğlu’nun konuşması yine öne çıkan hususlardan biriydi ve kendileri de aynı şekilde Balkanlara yönelik barış, refah ve birlikte yaşama mesajlarını iletti” şeklinde konuştu.
“Türkiye kırılmaların coğrafyası olan Balkanlarımızda bu yeni dünyanın ikamesi için devasa adımlar atmıştır”
Düzenlenen buluşmanın muazzam bir etkinlik olduğunu söyleyen Prof. Dr. Adnan İsmaili, “Balkanlardan yüzlerce entelektüel ve düşünürü bir yerde toplamayı başardı. Şüphesiz bu durum katılımcılar açısından müspet bir tecrübe olmuş ve Balkan halkları arasındaki etkileşim ile birlikte yaşama ruhuna katkı sunmuştur. Doğrusu, son yıllarda Türkiye kırılmaların coğrafyası olan Balkanlarımızda bu yeni dünyanın ikamesi için devasa adımlar atmıştır ve Balkan halkları olarak bu gayretlerini takdirle karşılamaktayız” ifadelerini kullandı.
Balkanlara verilen önem hususunda Türkiye devleti ve onun TİKA’nın yıllara dayanan faaliyetlerini büyük bir adanmışlıkla desteklemiş olduğu bilge ve vizyoner lideri Recep Tayyip Erdoğan’a karşı sorumluluk duyduklarını kaydeden İsmaili, “Bu bağlamda, Sn. Cumhurbaşkanı’nın önderliğinde ortaya çıkan ve TİKA tarafından farklı coğrafyalara aktarılan bu duygu ve düşüncelerin Türkiye’de yakında gerçekleşecek olan seçimlerin akabinde de yine Cumhurbaşkanlığı himayelerinde devam ettirilmesini temenni ediyorum” açıklamalarında bulundu.
“TİKA’nın Balkanları en iyi anlayan ve değerlendiren yegâne kurumdur”
TİKA’nın Balkanları en iyi anlayan ve değerlendiren yegâne kurum olduğunu belirten Logos-A Yayınevi sahibi Prof. Dr. Adnan İsmaili, “Eminim ki TİKA tarafından son yıllarda gerçekleşen çalışmaların sayesinde hem Arnavutlar, hem de genel itibariyle Balkan halkları olarak artık aramızda özgürce iletişim kurabilmekte ve ortak sorunlarımızın çözümü için kardeşçe fikir münazarasında bulunabilmekteyiz. Bunu yapmamızın sebebi de, yine ortak olan geleceğimizi daha iyi kılabilmektir” dedi.
TİKA’nın bu başarısındaki en önemli role sahip olan TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’ın hakkını teslim edilmesi gerektiğini ifaden eden Prof. Dr. Adnan İsmaili, “Kendisi şimdiye dek bahse konu birliktelik ruhunun başta yaşadığımız coğrafya olmak üzere tüm Balkanlarda yayılmasına ilişkin vizyon sahibi olduğunu defaatle kanıtlamıştır. Bahse konu hükümet ajansının başında birkaç yıldır bulunan Sn. Çam, Afrika’dan Avrupa’ya, Filistin’den Myanmara dek çok farklı coğrafyalarda başarılı çalışmalarıyla kendini kanıtlamıştır. Bu doğrultuda kalkınma, yardımlaşma, bilim, kültür, eğitim ve öğretim alanından pek çok başarılı projede Sn. Çam’ın imzası mevcuttur. Kendisi, geçen yıllar esnasında TİKA’nın bütünleştirici ve işbirliğine dayalı vizyonunu büyük bir başarıyla tüm dünyayla buluşturmuştur” şeklinde konuştu.
“Bu tür buluşmaların ülkelerimizde de düzenlenmesini arzuluyorum”
TİKA’nın tertiplediği ve çok faydalı olan bu etkinliği ziyadesiyle başarılı bir şekilde gerçekleştirdiklerini söyleyen İsmaili, “Sanırım bu noktada TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Dairesi Başkanı Dr. Mahmut Çevik beyin de hakkını teslim etmeliyiz, zirâ kendisi söz konusu etkinliğin başarıyla düzenlenmesindeki en önemli rollerden birine sahipti. Kendisinin her dâim dostane olan yaklaşımının neticesinde, tüm Balkanların akademik, siyasi ve kültürel çevrelerinden 500 aşkın seçkin şahıs Ankara’da bir arada buluştu” ifadelerini kullandı.
Bu tür buluşmaların ülkelerimizde de düzenlenmesini arzuladığını kaydeden Prof. Dr. Adnan İsmaili, “Zirâ kırılgan olan coğrafyamızın daha fazla iletişim, diyalog ve işbirliğine ihtiyaç duyduğuna dair güçlü kanaate sahibim. Profesör Kalın’ın ifadesiyle, daha fazla erdeme ihtiyaç duymaktayız, zirâ bu şekilde erdemli bir medeniyet inşa edebiliriz” diyerek sözlerini noktaladı.