İsim anlaşmasından sonra süreç nasıl işleyecek?

Yunanistan ve Makedonya arasında yıllardır devam eden isim sorunu çözümünde anlaşmaya varıldı. Makedonya isminin “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak kabul edilmesi için sonbaharda referanduma gidecek. Peki bundan sonra süreç nasıl işleyecek? İşte deyaylar.

Yunanistan ve Makedonya arasında yıllardır devam eden isim sorunu çözümünde anlaşmaya varıldı. 2018 yılı sonu itibariyle, Makedonya tarafındaki tüm diplomatik faaliyetlerin tamamlanması ve Yunanistan ile varılan anlaşmanın hem Makedonya Yunanistan hem parlamentolarında onaylanması öngörülüyor.

Anlaşmanın meclislerde onaylanmasının ardından bazı adımların gerçekleştirilmesi gerekiyor. Yunanistan hükümet kaynaklarına göre öncelikle anlaşmanın Yunanistan milletvekillerinin önüne gelmesi gerekiyor.

15 Haziran: Yunan Parlamentosunda muhalefetten Yeni Demokrasi’nin talebi üzerine, iki ülkenin anlaşmayı imzalamadan önce, Yunanistan Parlamentosu’ndaki anlaşmaya ilişkin bir tartışma yürütülecek. Gayrıresmi olarak düzenlenecek bu tartışmanın cuma günü yapılması bekleniyor.

16 Haziran: Resmi olmayan bilgilere göre iki ülke arasında anlaşmanın Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Makedonya Başbakanı Zoran Zaev katılımıyla Dışişleri Bakanları Nikos Kotzsias ve Nikola Dimitrov tarafından 16 Haziran Cumartesi günü Prespa’da (Yunanistan tarafında) imzalanacak.

Haziran ayı boyunca anlaşmanın Makedonya meclisinden geçip Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov tarafından imzalanması gerekiyor. İvanov’un anlaşmayı imzalmaması da ihtimaller arasında bulunurken,  onay mektubunun Yunanistan tarafına ulaştırılmasının ardından Yunanistan, AB ve NATO’ya Kuzey Makedonya’nın müzakerelere başlıyabileceğine yönelik yazı yazacak.

Yunanistan hükümet kaynakları, NATO entegrasyonu ve AB müzakerelerinde fasılların anayasa değişikliklerinin gözden geçirilmesinden sonra mümkün olacağını belirtti.

11 Temmuz: 11 Temmuz’daki NATO Zirvesinde “Kuzey Makedonya” anayasal bir gözden geçirme yapılması şartıyla bir davet alacak.

Eylül-Ekim: Bu aylarda Ülkemizde referandum yapılması ve olumlu sonuç alınması gerekiyor. Aksi takdirde, Yunanistan medyasının bir kısmı, milletvekili seçimlerini referandum niteliği ile ilan etme olasılığından söz ediyor.

Anayasa değişikliğinin ise referandumdan sonra yapılması bekleniyor.

Read Previous

Makedonya ile varılan anlaşma Yunanistan’ı karıştırdı

Read Next

‘Balkan halkları TİKA sayesinde özgürce iletişim kurabiliyor’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *