Arnavutluk çıkardığı yeni yasayla genç doktorların ülkeden kaçışını durdurmaya çalışıyor. Avrupa’daki Arnavut doktorlar federasyonuna göre son on yılda 3 binden fazla doktor 2.8 milyon nüfuslu ülkeyi terk etti.
Arnavutluk yönetiminin genç doktorlarının ülkeden kaçışını durdurmak için çıkardığı yeni yasa protesto ediliyor.
Düzenleme yeni tıp mezunlarının beş yıla kadar ya da eğitim ücretlerini geri ödeyene kadar kendi ülkelerinde çalışmalarını gerektiriyor.
Yasa 1 Ekim’de yürürlüğe girdiğinden beri tıp öğrencileri düzenlemenin iptal edilmesini istiyor. Öğrenciler, Eğitim bakanlığı ve Tiran Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde protestolar düzenledi.
Avrupa’nın en yoksul ülkelerinden biri olan Balkan ülkesi, Arnavut doktorların çalışmak için gittiği Almanya veya İtalya’daki maaşlar ve çalışma koşullarıyla rekabet edemiyor.
Avrupa’daki Arnavut doktorlar federasyonuna göre son on yılda 3 binden fazla doktor 2.8 milyon nüfuslu ülkeyi terk etti. Bunların en az bini Almanya’da çalışıyor.
“Anayasaya aykırı”
Yasayı “anayasaya aykırı” olarak nitelendiren öğrenciler, bunun hareket özgürlüğüne ilişkin temel insan hakları ilkelerini ihlal ettiğini ve kendilerini yurtdışında eğitimlerini geliştirme fırsatından mahrum bıraktığını söylüyor.
Davalarını Anayasa Mahkemesi’ne taşıyan öğreciler önümüzdeki haftalarda mahkemenin karar vermesini bekliyor.
Beşinci sınıf öğrencisi Reant Kullaj, “Yeni yasa öğrencilerin nerede çalışmak istediklerini özgürce seçme hakkını ihlal ediyor.” diyor.
Resmi rakamlara göre Almanya’da her 1,000 kişiye 4.5 doktor düşerken, Arnavutluk’ta bu oran sadece 1.9 ile Avrupa’daki en düşük oranlardan biri.
“16 bin hemşire ülkeyi terk etti”
Ulusal hemşireler derneğine göre son dört yılda en az 16.000 hemşire ve bakım çalışanı Arnavutluk’u terk etti.
Üniversite kayıt verilerini içeren bir portal olan UAlbania’yı yöneten Gevio Tabaku, bu yıl hemşirelik eğitimine kaydolan gençlerin sayısının yeniden arttığını söyledi. Bu da “öğrencilerin diplomayı bir pasaport olarak kullanmak istediklerini gösteriyor” dedi.
“Biz yetiştiriyoruz, Almanya alıyor”
Tiran Tıp Fakültesi’nde profesör olan Najada Como, “genç doktorların ülkeyi terk etmesini engellemeyi amaçlayan yasanın kısıtlayıcı olmadığını” söyledi.
Como, “Ülkenize, halkınıza hizmet etmek için bir kasabada, bir köyde birkaç yıl çalışmak bir doktor için en güzel şeydir” dedi.
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Arnavutluk’un “Almanya’ya doktor tedarik edemeyeceğini” söyledi.
Rama, “Biz onların parasını ödüyoruz, onları hazırlıyoruz ve Almanya onları alıyor” diye konuştu.
“Aylık 2.800 ila 3.900 Euro arasında maaş”
Uzmanlaşmış ajanslar yurtdışında daha iyi fırsatların reklamını yaparak ikilemi derinleştiriyor.
Ajanslar, “Almanya’nın en büyük hastanelerinde güvenceli iş ve sözleşme, Almanya genelinde 2.000 şehirde şehir ve çalışma yeri seçme imkanı. Aylık 2.800 ila 3.900 Euro arasında ücret” gibi vaatlerde bulunuyor.
Arnavutluk’ta kamu sektöründe çalışan genç bir mezunun ortalama maaşı ise ayda 1.000 euro.
Almanya, 1 Kasım’dan itibaren Arnavutluk gibi Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden gelen işçiler için yeni ve kolaylaştırılmış bir göçmenlik sistemi uygulamaya koyuyor.
“Koşullar iyileştirilsin”
Ancak öğrenciler, Arnavutluk’ta kalmaları için maaştan çok daha iyi çalışma koşullarının önemli olduğunu söylüyor.
Tiran Üniversitesi hastanesinde oftalmoloji stajyeri olan Leada Tase, “Arnavutluk’un doktorlara ihtiyacı var ve en önemli şey mesleğimizi mümkün olan en iyi şekilde icra edebilmemiz için gerekli koşulların iyileştirilmesi” dedi.
euronews