AP Dış Politika Komitesi Kosova raporunu onayladı

Attribution – Non Commericial – No Derivs Creative Commons © European Union 2014 – European Parliament —————————————- Pietro Naj-Oleari: European Parliament, Information General Directoratem, Web Communication Unit, Picture Editor. Phone: +32479721559/+32.2.28 40 633 E-mail: [email protected]

Avrupa Parlamentosu Dış Politika Komitesi bugün Kosova hakkındaki raporu ve milletvekillerinin bu rapor için sunduğu değişiklikleri onayladı.

Kosova ile ilgili rapor 44 evet, 8 hayır ve 3 çekimser oyla kabul edildi.

Raporun taslağı Avrupa Parlamentosu Kosova raportörü Viola Von Cramon-Taubadel tarafından sunulurken, milletvekilleri tarafından 300’ün üzerinde değişiklik sunuldu.

Rapor, önceki yıllardaki raporlara benzer genel noktalar içermekle birlikte, aradaki gelişmeleri de dikkate alıyor. Raporda, Kosova’nın Avrupa Birliği’ne üyelik başvurusu memnuniyetle karşılamakta.

Avrupa Parlamentosu’nun her yıl Kosova ile ilgili raporlarında tekrarladığı,  Kosova’nın bağımsızlığının Avrupa Birliği’nin tüm üye ülkeleri tarafından tanınması çağrısı bu sefer metne de dahil edildi.

Tam da bu noktada, özellikle İspanya ve Kosova’yı tanımayan diğer ülke milletvekilleri tarafından Kosova vatandaşlığına yapılan atıfların rapordan çıkarılması için birçok değişiklik sunuldu.

Raporda, Kosova’nın 2021 seçimlerinden sonra bir siyasi istikrar dönemi yaşamadığını belirtilerek,  siyasi kutuplaşma atmosferinin Meclis çalışmalarına olumsuz etkisine dikkat çekildi.

Raporda, yolsuzluk ve organize suçla mücadele taahhüdü  memnuniyetle karşılanırken, yargıya müdahale konusunda eleştiriler dile getirildi.

Raporda, Kosova’da ifade özgürlüğü konusunda ise çoğulcu medya ortamının var olduğu” gerçeği belirtiliyor ancak,  araştırmacı gazetecilere yönelik saldırı kampanyaları ve özellikle, Kosova’nın kuzeyinde ifade özgürlüğünün olmaması konusunda endişe dile getiriliyor, kuzey belediyelerinde gazetecilere yönelik saldırılar şiddetle kınanıyor.

Kosova ile Sırbistan arasında Brüksel’de gerçekleştirilen diyaloğa ilişkin olarak ise raporda,  her iki ülkeye de ilişkilerin normalleştirilmesi için kapsamlı, yasal olarak bağlayıcı, uluslararası hukuka uygun olarak karşılıklı tanıma üzerine bir anlaşmaya varmalar çağrısı yineleniyor.

Aynı şekilde, Sırp çoğunluğa sahip belediyeler Birliği’nin kurulması da dahil olmak üzere, diyalogda bugüne kadar varılan tüm anlaşmaların uygulanması yönünde bir çağrı mevcut.

Kosovaport

Read Previous

Ankara-Sivas Hızlı Treni ilk seferi için yola çıktı

Read Next

Anayasa Değişiklikleri Çalışma Grubu ilk toplantısını gerçekleştirdi