Anılarımda Necati Zekeriya

 

Geçenlerde, Yugoslavya – Makedonya’nın ünlü Türk yazarı, şairi, gazeteci, çevirmen Necati Zekeriya ölüm yıldönümünde anıldı. Anma töreniyle ilgili bildiriyi okuduğumda değerli yazar Necati Zekeriya’nın Yugoslavya – Makedonya Türk Edebiyatına olan önemli katkılarından ziyade, gazetecilik ve öğretmenlik görev dönemini hatırladım…

…Necati Zekeriya öğretmen okulunu bütünledikten sonra öğrencilerin sevdiği öğretmeni olmayı başardı. Yazar, şair, gazeteci, çevirmen Necati Zekeriya yazı hayatına şiirleriyle başlamış sonraları yarattığı eserleriyle Makedonya Türk Edebiyatına damgasını vurmayı başarmıştır. O dönemin yazarları arasında kendine özgü eserlerinde olduğu kadar konuşma dilinde kullandığı güzelim Türkçesiyle de büyük ilgi çekmiştir…

Eserleri: ‘Bizim Sokağın Çocukları’, ’Silahşör Tavşan’, ’Nerde Olsam’, ’Gelincik’, ’Kırmızı Küpeler’, ’Ninniler’, ’Sevgi’,  Makedonya Türk Edebiyatına olduğu kadar Yugoslavya Edebiyatında da değerli eserleriyle zirvede kendini bulmaya başarmış, aynı zamanda İslam Ansiklopedisinde de yer almıştır.

… Necati Zekeriya çalışma hayatına öğretmen olarak başlıyor. Benim,  değerli yazar Necati Zekeriya ile ilk karşılaşmam, Üsküp’ün ‘TEFEYYÜZ’  adlı sekiz yıllık okulunda oldu. Sekizinci sınıftayken kısa bir dönem bizlere Türkçe dersini veriyordu. Türk edebiyatının değerlerine kendilerinin kısa da olsa öğretmenlik döneminde tanık olduk. Aynı zamanda Türk dilinin zengin bir dil olduğunu da öğrenme fırsatını yakaladık. Öğretmen olarak bizlere kısa bir dönem ders vermesine rağmen ve güzelim Türk edebiyatının ölümsüz değerlerini, öğretmenimiz Necati Zekeriya, sonraları gazeteciliğe attığım ilk adımlarımın döneminde, Necati Abimden öğrendiğimi bu yazımda vurgulamayı uygun buluyorum…

…..Öğrenci yıllarımda yazmış olduğu eserleriyle tanıştım. Çocuklar için yazdığı eserleri, Bizlerin, kitaplıklarında en gözde yerde bulunmaları da ayrı bir heyecandı. Böylece Necati Zekeriya’yı çocukluk dönemimde hem öğretmen, hem de yazar olarak tanıma fırsatım oldu…

…Yıl 1975. ‘Birlik’ gazetesine gelişimde Necati Zekeriya’yı eserleriyle birlikte insani davranışlarıyla da tanıma imkanım oldu… Kendileri uzun zaman ‘Birlik’ gazetesinin baş ve sorumlu yazarlığını yapmış ve bu görevdeyken ‘BİRLİK’ gazetesindeki emeği tarihe önemli katkılarıyla geçmiştir. Kendilerinin baş ve sorumlu yazar döneminde ‘BİRLİK’ gazetesi haftalıktan, haftada üç defa yayınlanmaya başlıyor. Böylece sayısı çok genç yazar, şair, gazeteciye iş imkanı veriliyor ki burada da Necati Zekeriya’nın o dönemin genç kuşak yazarlarını bir araya getirmekle ne kadar da, önemli katkısı olduğu unutulmaz bir başarıyı ortaya atmıştır…

…Üçüncü kuşak genç yazarlara ‘Birlik’ gazetesinde yer verdiği, aynı zamanda ‘SEVİNÇ’ ve ‘TOMURCUK’  adlı çocuk dergilerinin sayfalarını yazar ve şairlere açarak gençlere ne kadar da önem verdiğinin bir aynasıdır…

Necati Zekeriya Abimizin edebiyattaki katkılarını, eserleriyle Yugoslavya – Makedonya Türk edebiyatındaki değerlerini elbette ki tarih yazmaktadır…

… Necati ZEKERİYA abimizin insani yönünün, ayırım yapmadan insana verdiği değerin bende bıraktığı izlenimleri anlatmaya çalışacağım…1975 yılında ‘BİRLİK’ gazetesinde,  gazetecilik faaliyetlerimin ilk adımlarımı atmaya başladım. Kültür sayfalarında, kültür haberlerini yazmaktı görevim. O dönemde Necati Abimiz de gazetenin kültür sayfalarında değerli yazılarını yazıyordu…

…Yazılarımın akıcılığında Necati Abimizin katkısı çok geçmiştir, aslında gazeteciliğimin ilk adımlarımı atmamda da unutulmayan emeği geçmiştir. Aynı sayfada yazılarımızı yazıyorduk, bir gün bizim büfeye gitmek için odamızdan çıkıyordum ki, Necati Abim kızım nereye, sordu. – Çay almaya gidiyorum, dedim. Otur kızım, çayını ben getireceğim, demez mi, şaşa kaldım ne diyeceğimi bilemedim. Necati Zekeriya, koskoca bir yazar, kitapları çok sayıda okurun ilgisini toplamış bir edebiyatçının bana çay getireceğini asla düşünemezdim, bir de öğrenci yıllarımın öğretmeni… Ben bunları şaşkınlıkla düşünürken baktım çayım geldi, büromun üstünde duruyordu. Ne diyeceğimi bilemedim, teşekkür etmek için bile sesim ürkekçe çıktı. Oturdum, çayımı yudumlamaya başladım…

… Bu günümün heyecanını atlatmamışken, bir zamanların öğretmenim, okuduğum kitaplarımın yazarı Necati Zekeriya, şimdi de yazı yazdığım gazetemizin kültür sayfalarındaki koskoca yazar ben, henüz gazeteciliğin ilk adımlarına başlamış genç bir gazeteciye çayını getirmesi, olamayacağını düşünürken, arkadaşlarım – Necati Abimiz böyledir, sen canını sıkma, hatta bu gazetenin genel yayın yönetmeni olduğunda bile bizleri – RİBNİ Restoran’a –  ( Bu da Nova Makedonya ‘nın karşı tarafındaki bir yemek restoranıydı – günümüzün gençleri bilmez, ancak o dönem gazetecilerinin toplanma merkeziydi) götürür yemeklerimizi sipariş eder, dediler…

…Gerçekten de inanılmaz insana değer veren koskoca bir yazarla gazetemizin kültür sayfalarında birlikte çalıştığım için kendimi hem şanslı hem de gururlu hissettim…

Nedense Necati Abimiz bir süre sonra gazetemizden ayrılıp Priştine’de yayınlanan- TAN-  gazetesine geçti. Gazetemizden ayrılışına üzülmüştük, ancak yapacak bir şey yoktu, kendi tercihiydi…

TAN gazetesindeki yazılarını zevkle okuyorduk. Bir zaman sonra Makedonya’nın Ohri gölü etrafındaki Struga kentinde  -ULUSLARARASI STRUGA ŞİİR AKŞAMLARI, festivalinde görüştük. TAN gazetesinden bir ekiple gelmişti. Struga Şiir Akşamlarına dünyanın birçok ülkesinden ve Türkiye’den de değerli yazarlar şiirleriyle katılıyordu. Şiir akşamlarına katılan birçok yazarla yakından ilgilenen Necati Zekeriya, benimle de yakından ilgilenmesi beni çok mutlu etti. Gazetemizin ekibiyle gelmiştik ŞİİR AKŞAMLARINI izlemeye ancak, aramızda bir tatsızlık belirdiğinden dolayı ilk defa böyle bir Şölene katılan Ben yalnız kaldım. Burada da Necati Abim durumu anladığında beni hiç ama hiç yalnız bırakmadı, TAN gazetesinin ekibiyle hep beraber ŞİİR AKŞAMLARINI izledik. Böyle değerli Şairlerin bir Buluşmasında o zaman birçok ünlü şairle ki aralarında Türkiye’nin ünlü yazarı Fazıl Hüsnü Dağlarca’yı da tanıma fırsatını yakaladım. Dört gün süren ŞİİR Akşamlarında yine de Necati Abimin sayesinde kendimi böyle değerli yazarlar arasında bulduğuma çok mutluydum…

… Bugün rahmetle andığım Necati Zekeriya, benim ve birçoğumuzun Necati Abimiz ‘in insana verdiği değeri bir iki örnekle anlatmayı istedim. İnsana vermiş olduğu değerlerin örneklerini burada yazsam inanın ki köşe yetmez.  Sevgili TİME BALKAN okurlarım Necati Zekeriya yazar ve Necati Abimizin insana verdiği değeri Sizlere anlatmayı uygun buldum. Günümüzde yaptıkları değerli faaliyetleriyle önemli yerlere gelenlerle övünüyoruz ancak yaşadığımız ortamlarda ayırım yapmayanların insani davranışlarına rastlamak ne yazık ki hiç denecek kadar azdır… Bu yüzden de Bizler, o dönemin gençleri böyle yazarlıktan çok önce insana değer verenlerle birlikte aynı yollarda yürüdüğümüzden dolayı çok şanslıyız. En azında Necati Zekeriya gibi değerli yazardan, gazetecilik adımlarımızda öğrendiklerimiz kadar insanlar arasında ayırım yapmadan herkese kucak açmayı da örnek aldığımız için mutluyuz. Değerli yazar Necati Zekeriya, Sevgili Necati Abimiz ruhun şad olsun güzel yüce insan. ..Seni unutmadık , unutmayacağız da…

Read Previous

Fliyafest’te ateş sevgi ve dostluk için yakılacak

Read Next

Sırbistan sporla siyaseti karıştırdı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *