Suriye savaşının 6. yılında Türkiye, Suriyelilerin yaralarının sarılması ve yeniden hayata tutunmaları için BM standartlarında 9,3 milyar ABD doları kaynak kullandı. Uluslararası toplumun, Türkiye’nin bu yardımlarına katkısı ise yalnızca 462 milyon ABD Doları oldu. Dünyanın mazlumlara verdiği her 1 liraya karşılık Türkiye, yaklaşık 20 lira yardımda bulundu.
Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaşta, aralarında sivillerin de bulunduğu, en az 273 bin insan hayatını kaybetti. Bu süreçte nüfusu 20 milyon olan Suriye’de 13,5 milyon insan, yardıma muhtaç hale geldi. 6,6 milyon insan yerinden olurken, 4,6 milyon insan ise kurtuluşu komşu ülkelere sığınmakta buldu. Türkiye, savaş mağdurları için ilk günden beri “Açık Kapı Politikası” uyguladı.
9,3 milyar dolar kaynak
Bugün, 2,7 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye, dünyanın en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülkesi oldu. Türkiye şimdiye kadar Suriyeli mülteciler için, Birleşmiş Milletler (BM) standartlarında, 9,3 milyar dolar kaynak harcadı. Uluslararası toplumun, bu yardımlara katkısı ise yalnızca 462 milyon ABD doları oldu. Dünyanın mazlumlara verdiği her 1 liraya karşılık Türkiye, yaklaşık 20 lira yardımda bulundu.
Çocuklar okullu oldu
AFAD, Suriyeli mülteciler için kurduğu 26 barınma merkezinde, bir şehirde bulunan tüm fiziksel, sosyal ve psikolojik imkanları sağlıyor. AFAD barınma merkezlerinde şimdiye kadar 80 bin çocuk eğitime kazandırıldı. Milli Eğitim Bakanlığı, anaokulundan lise son sınıfa kadar toplam 310 bin çocuğun okula devam etmesini sağladı. Bu yıl sonuna kadar 460 bin Suriyeli çocuğun daha okula kazandırılması hedefleniyor.
Türkiye’de doğdular
Sağlık Bakanlığı, Suriyelilere sağlık hizmetlerini ücretsiz sunuyor. Bugüne kadar Suriye ve Iraklı mültecilerin tedavileri kapsamında 335 bin ameliyat gerçekleştirildi. 500 bin yatan hasta ve 12 milyon poliklinik hizmeti verildi. 152 bin Suriyeli bebek de gözlerini Türkiye topraklarında açtı.
En iyi kamu hizmeti
Geçici barınma merkezlerinde binlerce kişiye verilen hizmetleri Türk mühendisleri tarafından geliştirilen Afet Geçici Kent Yönetim Sistemi (AFKEN) yazılımı ile koordine ediliyor. Afetlerde ve acil durumlarda sağlanan geçici barınma hizmetlerinde yeni bir standart oluşturan AFKEN, 2015 yılında Birleşmiş Milletler tarafından En İyi Kamu Hizmet Ödülü’ne layık görüldü.
1,3 milyar tl’lik yardım
Sıfır noktası insani yardımlar kapsamında gıda, gıda harici malzemeler, barınma, hijyen, ilaç ve tıbbi malzemelere 1,3 milyar TL değerinde insani yardım, 22 bin 495 araçla Suriye’deki ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.
İlk zirve İstanbul’da
Türkiye’nin insani yardım alanında ulaştığı nokta, Birleşmiş Milletler tarafından bu yıl ilki düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesi organizasyonuna İstanbul’un ev sahipliği yapması sonucunu doğurdu. Bundan sonraki insani yardım stratejilerini ve politikalarının belirleneceği Dünya İnsani Zirvesi’nde, uluslararası yük paylaşımı yapılması, sürdürülebilir bir uluslararası yardım sistemi kurulması, tüm ülkelerce açık kapı politikası uygulanması, mültecilere ilişkin farkındalık ve bilinç artırımı yapılması konuları gündeme taşınacak.
Kaynak: Yeni şafak