Bulgaristan’da eylül ayında ortalama maaş 1266 levaya yükseldi

Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün (NOİ) verilerine göre, aktif yaz turizm sezonunun sona ermesi ile bir iş sözleşmesi kapsamındaki çalışan sayısı eylül ayı sonunda % 1,7 oranında azalmıştır. Aynı zamanda ortalama brüt ücret artmaya devam ederek ağustosta 1224 leva ve temmuzda 1257 leva iken eylülde 1266 levaya yükseldi.

İlk verilere göre eylül ayı sonuna kadar İş Kanunu ve Devlet Memuru Kanunu kapsamında sözleşmeyle çalışmaya başlayanların sayısı haziran sonuna göre 39,1 bin veya % 1,7 azalarak 2,31 milyona ulaştı.

2019 yılının ikinci çeyreğinin sonuna kıyasla çalışan sayısında en büyük düşüş, % 15,7 oranı ile otelcilik ve restorancılık faaliyetleri sektöründe, % 4,1 oranla gayrimenkul faaliyetleri sektöründe ve % 2,2 oran ile idari ve destek hizmet faaliyetleri sektöründe görüldü.

Yeni eğitim öğretim yılının başlaması ile birlikte çalışmaya başlayanların sayısında en yüksek oranda artış, % 1.3 oran ile eğitim faaliyetlerinde kaydedildi.

İş Kanunu ve Devlet Memuru Kanunu kapsamında sözleşmeyle çalışmaya başlayanların nispi payı en büyük seviyede % 21.4 ile imalat sektöründe ve % 17.1 ile motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin ticareti ve onarımı faaliyetlerinde kaydedildi.

Bir yıl öncesine kıyasla İş Kanunu ve Devlet Memuru Kanunu kapsamında sözleşmeyle çalışmaya başlayanların sayısı 5.2 bin veya % 0.2 azaldı.

En büyük düşüş, 12,9 bin ile imalat sektöründe, 2,4 bin ile tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörü, 1,9 ile başka ekonomik faaliyetlerde, en büyük artış ise 6,6 bin ile bilgi ve yaratıcı ürünlerin üretilmesi ve yayımlanması; telekomünikasyon sektöründe gözlendi.

Yüzde olarak azalma en önemli oranda % 5.1 ile başka faaliyetlerde ve % 3.2 ile tarım, ormancılık ve balıkçılık sektöründe, en yüksek oranda artış ise % 7,5 ile bilgi ve yaratıcı ürünlerin üretilmesi ve yayımlanması; telekomünikasyon sektöründe kaydedildi.

Maaşlar artıyor, ama tam değil

Ağustos ayına göre ortalama brüt ücrette bir artış var, ancak ikinci çeyreğe kıyasla veriler üçüncü çeyrekte% 0,9 oranında azaldığını ve 1,249 leva seviyesine düştüğünü gösteriyor. En büyük düşüş, % 9.2 ile finans ve sigorta faaliyetlerinde, % 5.6 ile madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe ve % 3.3 ile elektrik, ısı enerjisi ve gaz yakıtların üretimi ve dağıtımı sektöründe kaydedildi.

Üçüncü çeyrekte, geçen yılın aynı dönemine göre, ortalama aylık maaş % 11.8 arttı. En büyük artış % 17.8 ile gayrimenkul faaliyetleri sektöründe, % 15. 8 ile eğitim sektöründe ve % 15. 7 ile başka faaliyetlerde kaydedildi.

Temmuz-Eylül döneminde en yüksek ücretler 2 988 leva ile bilgi ve yaratıcı ürünlerin üretilmesi ve yayımlanması; telekomünikasyon sektöründe, 1 980 leva ile elektrik, ısı enerjisi ve gaz yakıtların üretimi ve dağıtımı sektöründe ve 1 973 leva ile finans ve sigorta faaliyetleri sektöründe ödendi.

Aynı dönemde en düşük ücretler, işverenlerin genellikle nitelikli personel eksikliğinden yakındıkları 782 leva ile otelcilik ve restorancılık faaliyetleri sektöründe, 9 12 leva ile başka faaliyetlerde ve 991 leva ile su temini, kanalizasyon hizmetleri, atık yönetimi ve atık geri kazanımı faaliyetlerinde ödendi.

Bir önceki yılın aynı dönemine göre, kamu sektöründe 2019 yılının üçüncü çeyreğinde aylık ortalama maaş % 10,5 ve özel sektörde -% 12,2 oranında artmıştır.

 

Kırcaalihaber.com

Read Previous

Barış Pınarı Harekatı’na bölge halkından destek

Read Next

DEAŞ’lının Türkiye-Yunanistan tampon bölgesinde bekleyişi sürüyor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *