Bulgaristan’da 4 kişilik ailenin yaşama maliyeti 2 448 leva

Bulgaristan Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (KNSB) Sendika ve Sosyal Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, 2019’un ikinci çeyreğinin sonunda 4 kişilik ailenin (iki ebeveyn ve iki çocuk) toplam yaşama maliyeti 2 448 levaya ulaşmıştır. Dört kişilik bir ailede kişi başına aylık yaşama maliyetinin 612,15 leva olduğu anlaşıldı. 

Sonuçlarına göre yılın ilk çeyreğinde ülkede yaşama maliyeti neredeyse aynı seviyede korunmuştur ve ancak %0,3 oranında veya 6 leva bir artış olmuştur. Fakat önceki yılın aynı dönemine göre yaşama maliyetinde artış yüzde 3,7 seviyesine çıkmıştır veya 87 leva artmıştır. Bu, ısı enerjisi fiyatındaki yüzde 14,9 oranında, elektrik enerjisi fiyatında yüzde 2 oranında ve bazı temel gıda ürünlerinin fiyatındaki önemli miktardaki artıştan kaynaklanmaktadır.

KNSB Başkanı Plamen Dimitrov, verilere göre Bulgaristan’da ortalama net maaşın 937 leva olduğunu, oysa yaşama maliyetine ulaşmak için çalışan ebeveynlerin ortalama net maaşının 1224 leva olması gerektiğini açıkladı. Dimitrov,” Çalışanların maaşının yaklaşık 300 leva fazla olması gerekir. Dört kişilik ailenin aldığı maaşların tutarının yaşama maliyetine ulaşması için 600 leva fazla olması gerekir. Hem de bu, maaşları ülkede ortalama işçi maaşı tutarındaysa geçerlidir. Ancak hepimiz çok iyi biliyoruz ki, Bulgaristan’da işçilerin üçte ikisi ülke ortalamasının altında bir ücret alıyorlar” diye anımsattı.

Sofya’da durum biraz daha farklıdır. Başkentte 4 kişilik bir ailenin yaşama maliyeti 3 233 levadır. Bu, bazı temel mal ve hizmetlerin daha yüksek fiyat seviyelerinin yanı sıra kira bedeli, ulaşım masrafları vb. harcamaların getirdiği ek maliyetlerden kaynaklanmaktadır.

KNSB, yoksul grupların temel ihtiyaç olan su faturasını ödeme konusunda çektiği zorluğun giderek arttığına dair uyardı. Buna su fiyatındaki artış da eklendiğinde susuzluk riski ortaya çıkmasından dolayı sendikalar, su faturası yardımı verilmesini önermektedir. Bu yardımın, ısınma yardımı almaya hakkı olan kişi ve hane halklarına yönelik olması ve su kuponları şeklinde verilmesi öneriliyor.

Dimitrov,” Gelirlerin düşük olmasından dolayı birçok insan su faturasını ödemekte zorluk çekiyor. Fakat su akışı, elektrik akışından farklı olarak durdurulamaz” diye kaydetti.

KNSB’nin verilerine göre, ülke çapında faaliyet gösteren su ve kanalizasyon şirketlerine ödenmesi gereken su bedelinin toplam miktarı 280 milyon levanın üzerindedir ve bu borcun büyük bir kısmı zor tahsil edilecek.

 

Kırcaalihaber

Read Previous

AlternAtivA heyeti İbrahim Kalın ile görüştü

Read Next

Grönland’da temmuzda 197 milyar ton buz eridi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *