Hükümet Yunanistan anlaşmasını meclise gönderiyor

Makedonya Cumhuriyeti Hükümeti bugün düzenlenen 74. oturumda isim anlaşmasının önünde engel teşkil eden durumları ele aldı.

Makedonya Cumhuriyeti Hükümeti bugün düzenlenen 74. oturumda Dışişleri Bakanlığının önerisiyle, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 817 (1993) ve 845 (1993) kararlarıyla birlikte, 1995 tarihli Geçici Anlaşmanın sona ermesi ve taraflar arasında stratejik ortaklık kurulmasını öngörerek anlaşmazlığı ortadan kaldıran Nihai Anlaşmanın Onaylanması Hakkında Kanun Taslağı’nı görüştükten sonra kabul etti. Hükümet basın biriminden yapılan açıklamada, Onay taslak yasasının Makedonya Cumhuriyeti Parlamentosu’na sunulacağı belirtildi.

 

Tahmin edilen dinamiklere göre, anlaşma meclise sunulduğunda, milletvekilleri mevcut çoğunluğun çoğunluğu ile yasayı kabul edebilir. Yasama organı çalışmalarının asgari çoğunluğu 61 milletvekilidir, bu da anlaşmanın onaylanması için 31’inin “oy kullanması” anlamına geliyor.

Anlaşmanın meclisten geçmesinin ardından Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov’un 7 gün içerisinde anlaşmayı imzalaması gerekiyor. İvanov’un veto hakkını kullanması halinde anlaşma tekrardan meclis prosedürlerinden geçecek ve o durumda mecliste çoğunluk tarafından yani en az 61 milletvekili tarafından kabul edilmesi gerekecek.

Bu süreçlerden sonra anlaşma Anayasaya göre imzalamak zorunda olan cumhurbaşkanına tekrar gönderilir.

 

Read Previous

Bulgaristan’da kamu kurumlarında Türkçe konuşanlara 5 bin levaya kadar ceza geliyor

Read Next

Türk seçmenler Prizren’de oy kullandı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *