Üsküp’te bugün Makedonya Bilim ve Sanatlar Akademisi’nde, “Yüzüncü Yılında Birinci Dünya Savaşı, Çanakkale Cephesi ve Küresel Sonuçları” başlıklı uluslararası sempozyumu başladı.
Makedonya Cumhurbaşkanlığı himayesinde 9-13 Aralık 2015 tarihlerinde Üsküp ve Manastır’da gerçekleştirilecek sempozyumda 30 tebliğ sunulacak.
Sempozyumun açılışında konuşan Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, “sadece Makedonya Cumhurbaşkanı olarak değil aynı zamanda bir üniversite hocası olarak da Çanakkale savaşlarına adanmış bu uluslararası sempozyumun, himayesi altında gerçekleşmesinden büyük onur duyduğunu” vurguladı.
İvanov, “Batı ile Doğu arasında gerilen ilişkiler yüzünden içinde bulunduğumuz durum gittikçe Soğuk Savaş dönemini andırmaktadır. Maalesef bu durumun bedelini, birleştirici etken olma gücünü gittikçe yitiren Avrupa ödemektedir. Ülkeler arasında güvensizlik arttıkça uluslararası ilişkilerde belirsizlik de artmaktadır” şeklinde konuştu.
Toplantının açılış konuşmasını yapan sempozyum başkanı Cezmi Eraslan, “1. Dünya savaşı hepimizin bildiği üzere büyük bir insanlık felaketini simgelemektedir. Savaş sonu yıkılan imparatorluklar, oluşturulan ve oluşan milli değerler kadar, bu süreç içerisinde hayatlarını kaybeden 20 milyondan fazla insana yaşadıkları çok ağır travmalarla, belki 30 milyondan fazla yine sivil vatandaşın da felaketine yol açan çok önemli bir tarihi hadisedir” dedi.
Sempozyumun açılış konuşmasında söz alan Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçisi Ömer Şölendil, “Tarih hepimiz için çok önemli, geçmişini bilmeyen geleceğini kuramaz. Makedonya ile de son derece önemli, tarihe şekil veren, ortak bir geçmişimiz, ortak bir kültürümüz var. Bu seminer vesilesiyle bir kez daha tüm Balkanlar’a hatta dünyaya hatırlatmak son derece önemli bir gelişmedir ve o yüzden de şükranlarımı arz etmek istiyorum” dedi.
Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Ebubekir Ceylan, “Yunus Emre Enstitüsü olarak bu sempozyuma destek vermekten büyük şeref duyduk. Yunus Emre Enstitüsü hali hazırda 34 ülke 43 tane kültür merkezine sahiptir ve bunlardan bir tanesi Üsküp’tedir. Mart 2010 tarihinden beri Üsküp’te Makedonya ile Türkiye arasındaki ortak kültürel değerlere vurgu yapmaktadır. İki ülke arasında kültür merkezleri anlaşması, iki ülke meclisi tarafından onlaylanmış olup, bu kültürel ilişkileri daha ileri bir boyuta taşımak istiyoruz. Ve bu anlaşma kapsamında Kurşunlu Han enstitümüze tahsis edilmiştir” şeklinde konuştu.
Osmanlı arşivlerinde 95 milyon belge ve dörtyüz bin defter var
20. yy ilk çeyreğinde vuku bulan birinci dünya savaşı, harp tarihi açısından pek çok ilkin yaşandığı, dünya tarihinde derin izler bırakan küresel bir felaket olarak kabul edildiğini belirten Türkiye Cumhuriyeti Devlet Arşivi Genel Müdürü Uğur Ünal, “Bu savaştaki yıpratıcı neticeler yanında milyonlarca asker ve siviller hayatını kaybetti. Tarihi olayların ve geçmişte yaşanan bir çok facianın kuşkusuz en önemli kaynağı arşivlerdir. Arşivler olmadan tarihi kayıtlar görülmeden ortaya konulacak birçok bilgi doğruluktan yoksun, hakikati ortaya koyan bilgiler olmayacak. Osmanlı arşivlerinde kabaca ifade ediyorum 95 milyon belge ve dörtyüz bin defter vardır”, dedi.
Türk Tarih Kurumu Başkan Refik Turan sempozyuma verdiği katkılarından dolayı Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov’a küçük bir hatıra hediyesi takdim etti.
Sempozyumu Makedonya Cumhurbaşkanlığının yanı sıra Türk Tarih Kurumu ve Yunus Emre Enstitüsü de destekledi.
Sempozyumda Türkiye, Makedonya, Bulgaristan, Macaristan ve Polonya gibi ülkelerin tarihçi ve araştırmacılarının görüşlerini paylaşacağı toplantıya Makedonya ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Arşivleri ilmi katkı sağladı.
Aydın Davud / TİMEBALKAN
One Comment
Hello ! I am the one who writes posts on these topics bitcoincasino I would like to write an article based on your article. When can I ask for a review?