“Türk Kahvesi” cazibesi, kokusu ve sevgisi ile bugün Üsküp’te yabancı ülkelerin büyükelçi ve uluslararası kuruluş temsilcilerinin yanı sıra kalabalık sayıda kahveseveri “kırk yıllık hatıralarda kalacak” sohbete davet etti.
Bugünkü “Geleneksel Türk Kahvesi – Geleneksel Türk El Sanatları” etkinliği Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçliği’nin himayesinde, “Dobrodoyde Macedonia Welcome Center” ve “Yunus Emre” Kültür Merkezi tarafınca düzenlendi.
Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil, sözkonusu etkinliğin “Türkiye ve Makedonya arasındaki tarihi dostluk, kardeşliğin ve kültürel ortak değerlerin küçük bir yansımasını oluşturduğunu belirterek, “Bunu tertipleyen Makedonya Balkan Center’e ve Yunus Emre Enstitüsü’ne teşekkür ediyorum” dedi.
TIMEBALKAN’ın kahve sizin için ne ifade ediyor sorusuna, Büyükelçi Şölendil, “Kahve dostluk, sohbet, barış, kardeşlik ifade ediyor. Bugün de çok ihtiyacımız olan hususlar bunlar”, dedi. Büyükelçi Şölendil ayrıca, günde, iki veya üç fincan kahve içtiğini de belirtti.
Kahvenin Türk Kültürü’nde herhangi bir içecekten öte bişey olduğunu belirten “Yunus Emre” Müdürü Yard. Doç. Dr. Mehmet Samsakçı “Etrafında onlarca atasözü gelişmiş. Kahve şiirlere şarkılara, hatta kitaplara konu olmuş. Sadece Türk kahvesinin geleneğiyle ilgili kitaplar vardır. Kahve özel bir tattır. Dolayısıyla hakkında literatür oluşmuş kahveyi Makedonya’da bulunan büyükelçilere ve diğer misafirlere sunmak bize çok anlamlı göründü”, dedi.
Etkinlikte klasik usulde bakır mangalda yapılan kahve misafirlere ikram edildi.
Etkinlikte ayrıca Geleneksel Türk El Sanatları da tanıtıldı. El sanatı ustaları hünerlerini misafirler önünde gösterdiler.
Sanatçı Cengiz İbrahim muhteşem kanun ziyafeti, Tefeyyüz İlkokulu öğrencilerinden oluşan koro ise söyledikleri halk türküleri ile etkinliğe ayrı bir renk kattılar.
Hüsamettin GİNA / TIMEBALKAN