Kuzey Makedonya’da dün gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi ve parlamento seçimlerinin ardından anayasal sürecin nasıl işleyeceği merak konusu.
CumhurBaşkanı, Meclisin kurulmasından itibaren on gün içinde Hükümetin oluşturulması görevini Parlamentoda çoğunluğa sahip olan parti başkanına vermekle yükümlüdür.
Görev sahibi ise, görevin verildiği günden itibaren 20 gün içinde Parlamentoya bir program sunar ve Hükümetin oluşumunu önerir. Hükümet, vekilin teklifi ve program esas alınarak, milletvekili toplam sayısının salt çoğunluğunun oyu (en az 61) ile Meclis’te seçilir.
Seçim sonuçlarının resmileştirilmesinin ardından yeni seçilen cumhurbaşkanı Gordana Siljanovska Davkova’nın göreve başlaması için en geç 12 Mayıs’ta parlamento oturumu yapılması gerekiyor. Yeni seçilen cumhurbaşkanı Davkova, eski milletvekilleri önünde yemin etmesinin ardından görevi resmen başlamış olur.
Dün yapılan parlamento seçimlerinde seçilen yeni parlamento yapısının görev süresi, Parlamentonun kuruluş oturumundan itibaren işlemeye başlıyor. Anayasa hükümlerine göre yeni seçilen Meclis, seçimlerden en geç 20 gün sonra kurucu oturumla toplanır.
Yeni cumhurbaşkanının göreve başlaması ve yeni parlamento yapısının oluşturulmasına yönelik oturumların mevcut Parlamento Başkanı Yovan Mitreski tarafından düzenlenmesi gerekiyor.
DSK verilerine göre VMRO DPMNE öncülüğündeki “Senin Makedonyan” Koalisyonu 58 milletvekili çıkardı. Demokratik Bütünleşme Birliği (BDİ) öncülüğündeki “Avrupa Cephesi İttifakı” 19 milletvekili, iktidardaki Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) 18 milletvekili, Arnavut muhalefet koalisyonu “VLEN” (DEĞER) 13 milletvekili, Levica (SOL) Partisi 6 milletvekili ve ZNAM Hareketi 6 milletvekili çıkardı.