Türkiye’nin Kosova’da son on yılın en çetin çatışmalarının yaşanmasının ardından bu sonbaharda Kosova’da NATO liderliğindeki barış gücü KFOR’un komutasını planlı bir rotasyonla devralması bekleniyor.
Bloomberg tv, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü içinde ABD’den sonra en büyük ikinci orduya sahip olan Türkiye’nin, KFOR misyonun komutasını Ekim ayında İtalya’dan devralacağını dair adlarını açıklamak istemeyen yetkililerin açıklamalarına yer verdi.
Komuta devir tesliminin , Kosova’nın kuzeyindeki son şiddet olaylarından önce planlandığını yazan Bloomberg, “Türkiye, Avrupa Birliği ve NATO müttefiklerinin Rusya’nın Ukrayna’daki savaşına odaklandığı kritik bir anda, Sırbistan ile Kosova arasındaki ilişkileri normalleştirmeye yönelik yıllarca süren bir süreci tehdit eden protestolarda 30 barış gücünün yaralanmasına neden olduktan sonra, NATO’nun talebi üzerine Kosova’ya bir komando taburu konuşlandırdı.” Şeklindeki değerlenidrmelere yer verdi.
Türkiye’nin Savunma Bakanlığı ve NATO sözcüsü yazılanları yorumlamadılar.
NATO’nun 1999 yılında Sırp güçlerinin terkini zorlayarak, Kosova 2008’de Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etti. NATO, savaştan bu yana Kosova’ya barış gücü konuşlandırdı. KFOR’un 1999 ve ilerleyen yıllarda ülkedeki askeri sayısı 50 bindi.
Yılların geçmesiyle bu sayı azalarak, şu anda Kosova’da yaklaşık 3 bin 800 NATO askeri KFOR bünyesinde görev yapıyor.
Misyon, Türkiye’nin NATO çabalarına olan bağlılığını göstermekte ve Balkanlar ile olan tarihsel ve etnik bağlarına vurgu yapmaktadır.
Kosovaport