Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosova meselesinde uzlaşmacı çözüme ulaşmayı hedeflediklerini ancak konuya şüpheyle yaklaştığını belirtti.
Vucic, Sırbistan’ın Kosova sınırı yakınlarında bulunan Raska’da Kosovalı Sırp temsilcilerle bir araya geldi.
Başbakan Ana Brnabic’in de bulunduğu görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulunan Vucic, ülkesinin Belgrad- Priştine Diyalog Süreci’ne katkı sağlamak için çalışmaya devam edeceğini belirterek “Uzlaşmacı çözümlere ulaşmaya çalışacağız ancak bu noktada oldukça şüpheciyim zira Kosova tarafından iyi yönde bir istek göremiyorum.” dedi.
Kosovalı Sırplara 40 milyon avrodan fazla maddi yardım yapılacağını söyleyen Vucic, “Kardeşlerimizin ne tür sorunlarla karşı karşıya olduğunu dinledik.” diye konuştu.
Toplantı öncesinde ise Vucic, Kosova’nın, yaptığı “provokasyonlarla” ülkesini NATO ile çatışma haline sürüklemeyi amaçladığını savunarak “Kosova’daki herhangi bir çatışma NATO ile çatışma anlamına gelmektedir. Bunun olmaması için elimizden geleni yapacağız.” değerlendirmesinde bulundu.
Vucic, ülkesinin her zaman barış ve güvenliği savunduğunu yineledi.
Sırbistan-Kosova ilişkileri
Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, 18 Mart‘ta Avrupa Birliği‘nin (AB) arabuluculuğunda Kuzey Makedonya‘nın Ohri kentinde yaklaşık 12 saat süren müzakerelerde iki ülke ilişkilerinin normalleşmesini sağlayacak anlaşma konusunda mutabakata varmıştı.
Kamuoyuna duyurulan Kosova ile Sırbistan ilişkilerini normalleştirecek 11 maddelik anlaşma, Sırbistan’ı Kosova’nın bağımsızlığını tanımaya zorlamasa da her iki ülkenin birbirlerinin pasaport, diploma ve araç plakaları dahil resmi belge ve sembollerini tanımasını şart koşuyor. Kosova’dan ise ülkede çoğunlukla Sırpların yaşadığı yerleşim yerlerinde öz yönetim haklarına sahip olacak bir “Sırp Belediyeler Birliği” kurması talep ediliyor.
Kosova, 117 ülke tarafından bağımsız devlet olarak tanınmasına rağmen kuzeyinde devam eden etnik gerginlikler ve Birleşmiş Milletlere (BM) üye olamaması nedeniyle “Avrupa’nın donmuş ihtilaf bölgeleri”nden biri olarak nitelendiriliyor.
Sırbistan, 2008’de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı kendi toprağı görüyor.
Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen Sırbistan ve Kosova, AB arabuluculuğunda 2011’de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak yol bulmaya çalışıyor.
AA