ABD merkezli Pew Araştırma Merkezinin anketine göre, Çinliler, Hintler ve Avusturyalılar ise iyimser, Amerikalılar ve Japonlar ekonomiye kötümser yaklaşıyor. Yunanistan ise kötümserlikte başı çekti.
Dünyanın önde gelen araştırma kuruluşlarından Pew, nisan ve mayıs aylarında 16 ülkede 20 bini aşkın kişiyle yaptığı ankette ülke ekonomisine dair görüşleri sordu
Katılımcılara “Ülkenizdeki mevcut ekonomik durum iyi mi, kötü mü?” sorusunun yönetildiği anketin sonuçlarına göre, sadece 6 ülke vatandaşlarının en az yüzde 50’si ekonomilerinin iyi durumda olduğunu söyledi.
En iyimser Çinliler, en kötümser Yunanlar
Bu ülkeler arasında Çin yüzde 87, Hindistan yüzde 80, İsveç yüzde 76, Almanya yüzde 75, Hollanda yüzde 61 ve Avustralya yüzde 57’e ulaşan iyimserlik oranıyla yer aldı.
Vatandaşlarının yüzde 97’si ekonominin kötü durumda olduğunu düşünen Yunanistan ise kötümserlikte başı çekti.
Geçen yaz iflas bayrağını çeken ülkenin ekonomisi kreditörlerle yapılan kurtarma anlaşmasına rağmen kriziden kurtulabilmiş değil. Ülkedeki işsizlik oranı yüzde 23-24 seviyelerinde bulunuyor.
Ekonomik açıdan zor günler geçiren Fransa ve İspanya’da ise vatandaşların yüzde 86’sı ekonominin kötü durumda olduğunu düşünüyor.
Yüksek kamu borcu ve bankacılık kriziyle gündemde olan İtalya yüzde 66, Macaristan ise yüzde 62 kötümserlik oranıyla, vatandaşları ekonominin gidişatından kaygı duyan Avrupalılar arasında bulunuyor.
Haziranda gerçekleşen AB referandumu öncesinde yapılan ankete, İngilizlerin yüzde 47’si “iyi”, yüzde 47’si “kötü” yanıtını verdi. Japonların da yüzde 68’lik kötümserlik oranıyla kaygılı Avrupalılarla benzer ekonomik görüşlere sahip olduğu görülüyor.
Ekonomik kötümserlik ABD’de de azımsanmayacak seviyelerde seyrediyor. Amerikalıların yüzde 54’ü ekonominin kötü durumda olduğu görüşünü paylaşıyor. Kanada’da ise ekonominin iyi ve kötü durumda olduğunu düşünenlerin yüzde 48 ile eşit oranda olması göze çarpıyor.
Kaynak: Millet Gazetesi