Kosova Türk Yazarlar Derneği Şeref Başkanı İskender Muzbeg, Türkiye Yazarlar Birliğinin geleneksel olarak düzenlediği “Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni”nde uluslararası “Süleyman Çelebi Büyük Ödülü”ne layık görüldü.
Bursa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde ve TİKA’nın destekleriyle Bursa’da Tayyare Kültür Merkezinde gerçekleşen Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni’nin üçüncü günü Hamid Nutki Şiir Faslı ile başladı. Bu fasılda şiir okuyan şairlerin ülkeleri ve isimleri: Ali Bal-Türkiye, Mücahit Ocakden- Türkiye, Ahmadzadeh Gerami Hamid – İran, Mahmut Bıyıklı –Türkiye, Cem Yavuz- Türkiye, Abdurrahman Karakaş- Türkiye, Arif Albayrak- Kıbrıs, Mehmed Arif –Makedonya, M. Hanifi İspirli –Türkiye, Resul Tamgüç-Türkiye ve Bayram Kuşku – Bulgaristan.
Üçüncü günün ikinci şiir faslı Memmed Aslan adına düzenlendi. Altay Süroy – Kosova, Muharrem Kaplan –Türkiye, Enver Çapar –Türkiye, Arazgul Rejebova –Türkmenistan, Akushtap Baktygareeva –Kazakistan, Shuhrat Orif –Özbekistan, Halil İbrahim Özdemir –Türkiye, Ülker Piriyeva- Azerbaycan, Olgun Albayrak –Türkiye, Şemsettin Küzeci- Irak ve Müştehir Karakaya Türkiye; Bu fasılda şiirlerini seslendirdiler.
Şölenin son şiir faslı Osman Türkay adına yapıldı.
Öğleden sonraki bu fasılda şiirlerini okuyan şairler ve ülkeleri: Ali Bal –Türkiye, Mustafa Baki Efe-Türkiye, Kamuran Tuna- Türkiye, Nevzat Çalıkuşu- Türkiye, Adnan Özer –Türkiye, Hayat Memiş –Romanya, Ali Yağmuroğlu- Irak ve Bayram Kuşku Bulgaristan.
Türkiye-Özbekistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Bursa Milletvekili Osman Mesten de şölene katılarak hem şiir okudu hem de şairle tanışarak sohbet etti.
Şiir atölyeleri gerçekleştirildi
“Bursa’nın Şiiri, Şiirin Bursa’sı” atölyesinde Mustafa Baki Efe, Nevzat Çalışıkuşu ve A. İhsan Akçay yaptıkları konuşmalarda; Bursa’nın geçmiş ve bugün ki edebiyat insanları ve şairlerinin isimleri ve eserleri hakkında bilgi verdiler.
Türk dünyası şairleri: Şölenin birleştirici bir gücü de var
“Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Ve Türk Dünyası” başlıklı atölye ise; Kazakistanlı Akushtap Baktygareeva, Özbekistanlı şair Hurşit Davronov, Kosavalı şair Iskender Muzbeg, Türkmenistanlı şair Arazgul Rejebova, İranlı şair Ahmadzadeh Gerami Hamid, Moldovalı şair Maria Mercanka, Iraklı şair Ali Yağmuroğlu yaptıkları konuşmada; Türk dünyasını birleştirecek gerçek gücü edebiyatta olduğunu belirterek, Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni’nin birleştirici bir gücü olduğuna dikkat çektiler.
Türk dünyasında farklı coğrafyalarda yaşayan; farklı lehçelerde, şivelerde eserler veren şairlerden 30 yıl önceki şölene katılanların iştiraki ile gerçekleşen şölende büyük ödüller de sahiplerine verildi.
Üç büyük ödülü D. Mehmet Doğan açıkladı
Ödül alacakların isimlerini Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Daimi Heyet Başkanı D. Mehmet Doğan açıkladı.
Ödüllerin teknik özellikleri hakkında bilgi veren Doğan; “Tüm şairlere verilen klasik cilt ve ebru sanatlarının terkibi mahiyetindeki katılım beratlarını ve büyük ödüller için de adına ödül verilen şair ve yazarların altın kaplama rölyefleri, klasik cilt ve süsleme unsurlarının kompozisyonu şeklindeki tasarımları ebru, grafik ve fotoğraf sanatçısı Bekir Soysal tarafından gerçekleştirildi. Günler süren bu çalışması için Bekir Soysal’a teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Buna göre; Niyazi Misri büyük ödülüne Özbekistanlı şair Hurşit Davronov, Eşrefoğlu Rumi ödülüne Kazakistanlı Akushtap Baktygareeva ve Süleyman Çelebi büyük ödülüne de Kosavalı şair Iskender Muzbeg layık görüldü.
Hurşit Davronov’a ödülünü Bursa Milletvekili Osman Mesten ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Hüseyin Buran verdi. Akushtap Baktygareeva’nın ödülünü Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Daimi Heyet Başkanı D. Mehmet Doğan ve yazar, şair Metin Önal Mengüşoğlu verdi. Son olarak Kosavalı şair Iskender Muzbeg’in ödülü ise Bursa Milletvekili Osman Mesten verdi.
Şöleni Özbekistan’da yapmanın zamanı geldi
Ödüllerin verilmesinden sonra bir değerlendirme konuşması yapan Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Daimi Heyet Başkanı D. Mehmet Doğan, “Biz, 30 yıldır şairi ve şiiri yukarda tutmak istedik. Bunun için bu faaliyeti düzenliyoruz. Dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan şairlerimiz bu şölen vasıtasıyla birbirlerini görüyorlar, tanışıyorlar, birbirlerinden haberdar oluyorlar. Aslında bu tanışma ülkemiz şairleri içinde geçerli; farklı şehirlerde yaşayan şairlerimiz işte burada bir araya geliyorlar. Yunus Emre’nin dediği gibi “Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım.” diyoruz. Çok şükür 15. Şölene, 30. Yıla ulaştık; Bununla ne kadar şükretsek azdır, ömrümüz yettiğince bu yolda devam edeceğiz, bizden sonra yetişen değeri arkadaşlar, genç arkadaşlar da bu faaliyetin devam etmesi için gerekli gayreti göstereceklerdir.
Şölene ev sahipliği yapan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına, değerli Başkanına, Kültür Daire Başkanına, yönetici ve personellerine teşekkür ediyorum. Gerçek bir ev sahibinin ne yapması gerekiyorsa onu yaptılar. Güzel hatıralarla dönüyoruz. Şölene katılan tüm şairlerimiz intibalarını yazsınlar, yani; Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni’ni, Bursa’yı yazsınlar. İnşallah bunu da yaparlar. Biz, bütün Türk Cumhuriyetlerinde bu şöleni yaptık, bir tane istisna var o da Özbekistan. Artık bir sonraki şöleni Özbekistan’da yapmanın zamanı gelmiştir diyoruz. İnşallah orada da şiirimizin sesini yükselteceğiz.” dedi.
Yazar, şair Metin Önal Mengüşoğlu’da yaptığı konuşmada; Bursa’nın “2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti” seçildiğini duyduğumda, büyük bir heyecanla 15.şölenin Bursa’da yapılmasını önerdim, kabul edince de Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığına dilekçe yazarak talepte bulundum. Sağ olsunlar Belediye Başkanımız ve kültür müdürümüz bize büyük kolaylıklar sağladılar. Dünyanın bir çok ülkesinden şairleri burada misafir etmek, tanışmak, şiirlerini dinlemek gerçekten bizleri, Bursalıları sevindirdi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Kosavalı şair Iskender Muzbeg: Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni önemli bir kültürel faaliyet. Türk dünyasından Türkçe yazan şairler bir araya geldiler. Burada olmaktan, büyük ödüle layık olmaktan da büyük bir mutluluk duydum. Şöleni düzenleyen Türkiye Yazarlar Birliği’ne ve ödül değerlendirme jürisine teşekkür ediyorum.
Şölen toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle ve bir sonraki şölende buluşmak dilekleriyle son buldu.