Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt, Rusya ve Çin’in engelleme teşebbüsüne rağmen BM Güvenlik Konseyine hitap etti.
Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik’in yaptırımlar nedeniyle ABD’ye gidemediği için kendi yerine BM Güvenlik Konseyi’ne hitap etmek üzere gönderdiği Bosna Hersek Başbakanı Zoran Tegeltija’nın konseye hitap etme girişimi ise sonuçsuz kaldı. Bosna Hersek basını, durumu Bosnalı Sırp lider Dodik adına büyük bir hüsran olarak değerlendirdi.
Toplantıda Rusya ve Çin’in temsilcileri, meşru yüksek temsilci olarak tanımadıkları Schmidt’in konuşması aleyhinde oy kullandı. Daha önce Rusya ve Çin’in engellemesi nedeniyle konseye hitap edemeyen Schmidt, bu defa oy çokluğuyla konseye hitap etme fırsatı elde etti.
Schmidt, BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu altı aylık raporunda Sırp Cumhuriyeti hükümetini Bosna Hersek’in egemenliğinin altını oymakla suçladı. Sırp Cumhuriyeti yöneticilerinin devlete ait yetkileri entite üzerine almaya çalıştıklarını vurgulayan Schmidt, görüştüğü bazı bölge liderlerinin kendisine Sırp Cumhuriyeti’nin Bosna Hersek’ten barışçıl bir şekilde ayrılmasının mümkün olmadığını söylediklerini ifade etti.
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic (Şefik Caferoviç) ise ülkesinin ayrılıkçı tehditler ve kurumların bloke edilmesi nedeniyle derin bir siyasi krizle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Toplantıda Rusya temsilcisi ise iki entite ve üç kurucu halktan oluşan bir ülke olarak Bosna Hersek’in egemenliği ve toprak bütünlüğünü desteklediklerini fakat ülkede Boşnakların etkin olduğu bir merkezi sisteme doğru ilerleyişinin söz konusu olduğunu ileri sürdü. Bosna Hersek’te seçim yasası reformu konusunda uzlaşı sağlanamamış olmasının Bosna Hersek’te tüm tarafların menfaat ve iradesinin gözetilmediğini ortaya koyduğunu savunan Rusya, Bosna Hersek’teki siyasi krize eski Yüksek Temsilci Valentin Inzko’nun dayattığı soykırım yasasının sebep olduğu iddiasında bulundu.
Kaynak: Balkan News