Hem Nazilerin ölüm kampı Auschwitz hem de yaklaşık dört yıl süren Saraybosna kuşatmasından sağ kurtulan Saraybosnalı akademisyen Greta Ferusic, 98 yaşında hayatını kaybetti.
1924 yılında Sırbistan’ın Novi Sad kentinde doğan ve 1944’te aile üyeleriyle birlikte Auschwitz kampına gönderilen Ferusic, ailesinin Holokost’ta sağ kalan tek üyesi oldu.
İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Sırbistan’a dönen ve sonra Belgrad’da mimarlık okuyan Ferusic, sonra Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’ya taşındı. Burada Saraybosna Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde ders veren Ferusic, zamanla üniversitenin dekanlığına kadar yükseldi.
Sırbistan’ın uluslararası hukuk çerçevesinde Bosna’nın Yugoslavya’dan ayrılma iradesine saygı göstermemesi ile başlayan savaş sonrasında iki ateş arasında kalan Ferusic, Sırpların kuşatma altına aldığı Saraybosna’yı terk etmeyi reddetti.
Aralarında 1600 çocuğun da bulunduğu yaklaşık 11 bin kişinin öldürüldüğü kuşatma sonrasında yaptığı açıklamada Ferusic, “İkinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa’nın tamamı zorlukla karşı karşıyaydı ve acı çekiyordu… Bosna’daki savaş sırasında ise sadece 100 km uzakta, bir kuş uçuşu mesafede insanlar burada olup bitenlerden etkilenmeden hayatlarını normal bir şekilde yaşamaya devam ettiler” diye konuşmuştu.
Greta Ferusic hakkında bir belgeselin yönetmeni olan Haris Pasovic, Facebook üzerinde paylaştığı bir açıklamada, “Muazzam bir insan ve bir dost aramızdan ayrıldı… Kendisi birçok iyi ve korkunç şey atlatmış biriydi” diye yazdı.
Pasovic’in yönettiği “Greta” isimli belgesel, 1997 ylında yayınlanmış ve Saraybosnalı Yahudi kadının başına gelenlerin anlatıldığı belgesel birçok uluslararası film festivalinde gösterime konulmuştu.
Ferusic, 2004 yılında Nazilerin toplama kamplarından sağ kurtulanlara layık görülen Auschwitz Haçı ile taltif edilmişti.
Bosna Hersek’teki ilk kadın mimarlar arasında yer alan Ferusic, aralarında okulların da bulunduğu birçok kamu binasının projesinde görev almıştı.
Kaynak: Balkan News