Bulgaristan’da Geçici Bakanlar Kurulunun bugünkü toplantısında onayladığı Yükseköğretim Kanunu’nda değişiklik önerisi, iki veya daha fazla üniversitenin öğrencileri birlikte eğitmesini ve ortak diplomalar vermesini öngörüyor.
Eğitim ve Bilim Bakanlığı (MON), değişikliklerle ortak multidisipliner uzmanlık bölümleri oluşturarak yükseköğretim kurumları arasındaki işbirliğini teşvik ediyor. Bu bölümlere kayıtlı öğrenciler, farklı üniversitelerde ayrı alanlarda eğitim görecekler. Yükseköğretim kurumları, ekonominin ve toplumun gelişimi için önemli olan çeşitli alanlarda bilgi ve beceri gerektiren mesleklerde personel yetiştirmek için ortak kaynakları ve akademik kapasiteyi kullanacaklardır. Bu, eğitim sürecinin kalitesini ve verimliliğini artıracak.
Kanun teklifi, üniversitelerin ortak çalışma anlaşmaları yapacakları usul ve esasları düzenler. Söz konusu uzmanlık alanları, her bir yükseköğretim kurumunun ortak eğitimin kendisinin gerçekleştireceği kısmına karşılık gelen akreditasyonuna sahip olduğu profesyonel alanlardaki düzenlemeye tabi olmayan mesleklerdendir.
Öğrenci kabul koşulları, öğrenim süreleri, öğrenci maliyetlerinin dağılımı ve diploma verilmesi, içeriği kanun teklifinde belirtilen bir anlaşma ile belirlenecek.
Öğrenci kabulü, koordine eden yükseköğretim kurumunun mesleki alanlarda alacağı öğrenci kontenjanı dahilinde gerçekleşecek. Üniversiteler, belirli bir eğitim derecesini tamamlayan öğrencilere ortak yükseköğretim diplomaları verebilecek.
Başka bir değişiklik, eğitim ve bilim derecesi olan doktoranın bir araştırma projesi üzerinde çalışarak edinilmesini sağlar. Doktora öğrencileri, yükseköğretim kurumu veya araştırma kuruluşu ile proje lideri arasında bir sözleşme ile örgün eğitim şeklinde en az üç yıl öğrenim görmek zorunda olacaklardır. Aynı zamanda yaptıkları işe ve sözleşme şartlarına göre ücret alacaklardır. Bu ücret şimdi 500 leva olan doktora bursundan birçok kat daha yüksek olabilir.
Araştırma projesi üzerinde çalışarak doktora eğitimi görecek öğrenciler, yılın herhangi bir zamanında sınav sonucunda doktora programına kabul edilecekler.
Yükseköğretim Kanunu’nda değişiklik önerisi ile multidisipliner alanlarda da dahil olmak üzere uzman yetiştirme hızlandırılacak.
Kaynak: Kircaalihaber