Kosova Meclisi, Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa şehrinde 1995 yılının temmuz ayında yaşanan ve en az 8 bin 372 Boşnak sivilin katledildiği soykırımı kınayan kararı kabul etti.
Srebrenitsa Soykırımı’nın 26. yıl dönümüne günler kala alınan karar, meclisteki Sırp Listesi milletvekilleri dışında tüm üyeler tarafından desteklendi. Sırp milletvekilleri oylama öncesinde genel kurul salonunu terk ederken, oylamaya katılan 89 milletvekili de “evet” oyu kullandı.
Kosova Başbakanı Albin Kurti başta olmak üzere birçok milletvekilinin yakasına “Srebrenitsa çiçeği” taktığı görüldü.
Milletvekili Duda Balye, yaptığı duygusal konuşmada, Srebrenitsa’nın darmadağın edilmiş aileleri, istikameti belli olmayan otobüslere zorla bindirilen insanların görüntüsünü andıran bir şehir olduğunu belirterek, “İnsanlar sadece kendi kimlikleri yüzünde sistemli bir şekilde öldürüldü. Bu kınama kararı, aslında bizim tüm soykırım kurbanlarına saygımızın kanıtıdır.” dedi.
Mecliste alınan Srebrenitsa soykırımı kararında, “Sırp rejiminin Srebrenitsa’daki Boşnak halkına karşı gerekleştirdiği soykırımın sert şekilde kınandığı”, “Srebrenitsa soykırımında masum insanların hayatlarını kaybetmesinden derin üzüntü duyulduğu”, “Srebrenitsa soykırımının aleni ya da kasıtlı olarak inkar edilmesinin kınandığı” ve “devlet kurumlarına soykırımın sorumlularının adalet karşısına çıkarılması çağrısında bulunduluğu” ifadelerine yer verildi.
Daha önce Karadağ Meclisi de benzer bir Srebrenitsa kararı kabul etmişti.
Srebrenitsa’da ne oldu?
Srebrenitsa’nın 11 Temmuz 1995’te Ratko Mladiç komutasındaki Sırp birlikleri tarafından işgal edilmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edilmişti. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda hunharca katletti ve toplu mezarlara gömdü.
Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz’da Potoçari Anıt Mezarlığı’nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor. Bu yıl da 19 soykırım kurbanı daha defnedilecek.
Kaynak: Balkan News