Meclis, ikinci görüşmesinde Kamu Maliyesi Kanunu’nda değişiklikler yapılmasına ilişkin kanun tasarısını kabul ederek, belediyelerin mali yapısının güçlendirilmesine ilişkin prosedür kabul etti.
Milletvekilleri, mali zorlukları olan belediyelerin tanımlanmasına ilişkin kriterleri de belirlediler. Kanunda belirtilen göstergelerin üçü veya dördünün mevcut olması halinde yerleşim yeri mali zorlukları olan belediye olarak tanılanabilir.
Kriterler arasında son üç yılda her biri için belediyenin bütçe dengesinin olumsuz olması, yılın sonunda gider borcunun son dört yılda raporlanan giderlerin yılda ortalama miktarından yüzde 15 oranında fazla olması ve toplanılan emlak vergisinin ve motorlu taşıtlar vergisinin ortalama düzeyinin son yılda raporlanan tüm belediyelerde toplanılan her iki verginin ortalama düzeyinin altında olması bulunuyor.
Maliye Bakanlığı, göstergeleri değerlendirmek üzere belediyeleri gözetleyecek ve belirtilen koşulların üçü veya daha fazlasının saptanması durumunda harekete geçileceğine dair Belediye Başkanı’na bildirimde bulunacak.
Bir ile üç yıl arasında değişen dönem için mali zorlukları olan belediyelerin mali yapısının güçlendirilmesine ilişkin prosedür açılacak. Maliye Bakanı, merkez bütçe pahasına belediyelerin mali yapısının güçlendirilmesine ilişkin planın uygulanması üzere belediyelere geçici faizsiz krediler verebilecek.
Kanun değişiklikleriyle her yıl 31 Ekim tarihine kadar Bakanlar Kurulu’nun Maliye Bakanı’nın teklifi üzerine orta vadeli tahmini bütçe süresine ilişkin devlet borcunu yönetim stratejisini onaylama görevi düzenlenmiş oluyor.
Kanun tasarısıyla Eurostat tarafından “Devlet Yönetimi” olarak sınıflandırılmış hastane, Bulgaristan Demir Yolları, Ulusal Demiryolu Altyapı Şirketi gibi kurumların borcunun yüzde 60’ın üzerinde yükseltilmesi halinde borç almalarının sınırlandırılmasına imkan veriliyor.
Kaynak: Kırcaali Haber