Rumelinin en verimli ses ve saz sanatçısı, besteci Aluş Nuş’un elime ulaşan yeni “Balkanlarda ecdadımızın sesi” adlı kitabı, karlı bu kış günüme, renk kattı.
Geçenlerde Prizren’e kayak takımımın servisini yapmak üzere gittiğimde, mühendis İsmet ustayla muhabbetimizin üzerine, komşusu üstat büyüğüm Aluş Nuş da geldi.
Anılarımızda yıllanan sanat dolu günleri, teker teker muhabbetimize, özenle dizdik.
Bir ara üstat, tambura özenip çalmaya çalıştığım o eski günleri de hatırlattı bana, acemice çalabildiğim ud’la daha iyi anlaştığımı, anlattım.
Priştine “Tan” Yayınevi’nce 1988’de yayınlanan rumeli türkülerini ölümsüzleştiren ilk eserini ne kadar büyük bir titizlikle hazırlandığını, bugünün teknoloji imkanları olmadan türkü notlarını, yayınevinin Teknik Editörü Davut Hamolar’ın “sol anahtar” üzerinde teker teker elle çizdiğini, şahsım ve yönetici Nevzat Hüdaverdi’nin birkaç kitabın yerine bu eserin yayınlanmasına öncelik verildiğini, hatırladık.
Aynı yayınevinde 1994’te “Cümbüş” ve 1997’de “Taşlamalar” şiir kitapları yayınlanan Aluş Nuş, 1985’ten bu yana yönettiği Balkan Türk Müziği Derneği’nde özellikle gençlere müzik sevgisi, nota bilgisi ve ilgili konularda araştırma yöntemleri üzerinde çalışmalarını büyük bir rumeli sevdasıyla sürdürmektedir.
İstanbul’da “H YAYINLARI”ca geçen yıl yayınlanan, yazarın 205 sayfalık notalı eseri, şarkılar, türküler, ilahiler, rubailer, melodiler, çocuk şarkıları ve son şarkılar, bölümlerinden oluşmaktadir.
Kitabın amacını açıklayan yazar “Amacımız, Balkan Türk Müziğini evrenselleştirmek, kalıplaşmış form ve içerikleri aşmak, Balkanlarda, Türkiye’de ve Türk dünyasında müzik alanındaki çalışmalarımızı tanıtmak ve sevdirmektir”, diyor.
İçindeki müzik aşkı hiç sönmeyen Prizrenli Aluş Nuş, Balkan Rumeli Türk müziğine damgasını vurmuş, değerli ve verimli bir sanatçıdır.
Bu verimli çalışması nedeniyle kendilerini kutluyor, sağlık ve huzur diliyorum.
Saygılar.