Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Balkanlar Proje Koordinatörü Fatih Ali’nin Genç Kalemler Derneği’nin 10. yıldönümü vesilesiyle kaleme aldığı “Genç Kalemler Derneği Ebediyen Var Olsun” başlıklı yazısını ilginize sunuyoruz.
Fatih ALİ
Genç Kalemler Eğitim, Kültür, Sanat ve Spor derneği bundan 10 yıl önce büyük hayallerin tezahürü olarak kuruldu. Bizler küreselleşen dünyada, Kuzey Makedonya’nın batısında yaşayan Türk toplumu olarak başta örf, adet, gelenek, görenek, kültür ve sanatımızı yaşatabilmek ve gelecek kuşaklara aktarabilmek için birlik beraberlik içerisinde hareket etmek durumundaydık.
İstiklal şairi M. Akif Ersoy’un dediği gibi:
Girmeden tefrika bir millete düşman giremez.
Toplu vurdukça yürükler onu top bile sindiremez
Yazıma başlarken büyük hayallerin tezahürü derken işte bunları kastediyordum…
Herkesin malumları olduğu üzere Osmanlı’nın Balkan coğrafyasından çekilmesi ve akabinde yaşanan tarihi süreçlerde yüzbinlerce soydaşımız vatan bildiği topraklardan Anadolu’nun çeşitli bölgelerine göç etmek durumunda kaldı. Balkan savaşları, Dünya harpleri ve ardından yeni kurulan rejimlerle birlikte K. Makedonya’da kalan Türk toplumunun sayısı her geçen gün azalmıştır.
Gostivar ve özellikle köyümüz Aşağı Banisa yakın tarihimiz olan 1950’li, 1960’lı ve 1980’li yıllarda İstanbul’a önemli göçler vermiştir. Bu göçleri kimi zaman dönemin siyasi-ekonomik şartları tetiklemiş kimi zaman ise “amcam, dayım gitti bende gideyim” düşüncesinin etkili olduğunu biliyoruz. Bu göçlerin yanında gurbetçi olarak adlandırdığımız çok sayıda ailenin de ekonomik refah seviyelerini yükseltebilmek için Batı Avrupa’nın değişik ülkelerine gittiği bilinmektedir.
Genç Kalemler Derneği’ni kurduğumuz Aşağı Banisa işte böyle meşakkatli uzun dönemlerden geçmesine rağmen Kuzey Makedonya’da yaşayan Türk toplumunun en önemli yerleşim birimlerinden başında gelmektedir. Ayrıca köyümüz içinde barındırdığı Arnavut ve Makedon topluluklarıyla beraber yaşamanın en önemli örneklerindendir.
2010 yılında kuruduğumuz Genç Kalemler Derneği de köyümüzde kalan Türk toplumunun modern dünyanın gerektirdiği ortak hareket etme şiarıyla eğitim, kültür, sanat ve spor alanlarında teşkilatlanmasına sebep olacaktı.
Derneğimizin kuruluşunda yaşları 25’i geçmeyen, hepsi kendi alanlarında en iyi yetişmiş genç kardeşlerimizle köyümüzün medresesinde kurucu toplantımızı yapmış, ilk meclisimizde yönetim kurulu ve diğer ihtisas organlarının oluşturulması için kurucu başkanımız Türker Kamber’e tam yetki verilmişti. Bendeniz o zaman lise 2. sınıf öğrencisi olmama rağmen derneğimizin yönetim kurulunun güvenini alarak “Genç Kalemler Eğitim, Kültür, Sanat ve Spor Derneği Gençlik Kolları Başkanlığına” atanmıştım. Köyümüzün benden yaşça büyük dava arkadaşlarımla birlikte kurulmasında inisiyatif aldığımız yapının artık yavaş yavaş tüzel bir kişiliğe sahip olmaya başladığına şahit oluyor, hatta bizler için büyük hayal olan bu yapıda aktif görev alıyordum… Farkında olmasak da bizler köyümüzde tarih yazıyorduk…
Düşünsenize, dönemin sosyalist Yugoslavya’sında sportif birtakım teşkilatlanmaların haricinde bağımsızlığını ilan eden Makedonya’da kurulan Türk siyasi oluşumları haricinde Aşağı Banisa’da ilk defa bir sivil toplum kuruluşu kuruluyordu. O dönemde beraber çalıştığımız arkadaşlarımızın ve bizleri her şartta destekleyen büyüklerimizin heyecanını daha dün gibi hatırlıyorum…
Evet o gün bugün… Üstünden koca on yıl geçmiş… O zaman genç olan bizler artık hayatın içinde mesleklerinin erbabı olmuşuz.
Sadece bizler değil, Genç Kalemler derneği de yaptığı faaliyetlerle adını Kuzey Makedonya sınırları dışında duyurmuş bölgenin en aktif sivil toplum teşkilatları arasında adını en başa yazmıştır.
Derneğimiz, 10 yıl içerisinde tiyatro gösterileri, folklor toplulukları, ilahi grupları, seminerler, konferanslar, şiir geceleri, yabancı dil kursları, kurban organizasyonları, iftar buluşmaları, öğrenci bursları, kültürel geziler, futbol turnuvaları, kardeşlik piknikleri olmak üzere sayısı yüzlerle ifade edilen önemli faaliyetlere imza attı. Bu faaliyetler kimi zaman bölgesel kimi zaman ise ulusal çapta yapıldığı için şahitleri çoktur! Hatta şöyle dersem abartmış olmam, Kuzey Makedonya’nın neresine giderseniz gidin Genç Kalemler derneğinin izini bir şekilde göreceksiniz.
Gidin soydaşla hem hal olun bu yazdıklarımın gerçek olduğuna siz de şahit olun!
Derneğimiz özellikle gençlerin bir numaralı ilgi alanlarından olan futbola ayrıca özel önem göstererek profesyonel olarak önemli başarılara imza attı. Herkesin bildiği gibi Genç Kalemlerspor Futbol Kulübü Kuzey Makedonya profesyonel 2. liginde top koşturmuş ve K. Makedonya futbol tarihine adını tek Türk takımı olarak yazdırmayı başarmıştır. Bu başarıda derneğimizin teşkilatlanmada sahip olduğu önemli tecrübeler ve kulüp başkanı Raif Raif’in önemli katkıları vardır.
Belki her konuya, her hikâyeye ayrı ayrı değinebilirdim bu yazımda. Ama ne yazık ki teknik olarak şartlar buna el vermiyor. Bu yazıda bende gönlümden geçenleri sizler için özetlemeye çalıştım.
Her nerde olursam olayım, ilk göz ağrım ve şahsıma çok önemli kazanımları olan Derneğimizin aktif bir gönüllüsü olacağım.
Ebediyete kadar var olasın Genç Kalemler Derneği…