Başbakan Boyko Borisov, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile video konferans yöntemiyle bir araya geldi. Başbakan, “Koronavirüs salgını ve onu kontrol altına almak için uygulanan eşi görülmemiş önlemler sağlık sistemleri üzerinde aşırı baskı oluşturdu. Bu nedenle, AB’nin salgına yönelik müdahale etme hazırlığına ve üye devletlerin hem devam eden salgına, hem de gelecekte yaşanması olası salgın tehditlerine yönelik tepkilerine özel bir dikkat göstermemiz gerekiyor” diye kaydetti.
Avrupa Konseyi Başkanı, 10 ve 11 Aralık 2020’deki liderlerin olağan toplantısına hazırlık amacıyla AB ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları ile bir dizi görüşme gerçekleştiriyor. Amaç, Covid-19, iklim değişikliği, güvenlik ve Birliğin dış ilişkileri konularını içeren gündemle ilgili görüş alışverişi yapmak.
Görüşmede Başbakan, AB içinde aşılar da dahil olmak üzere ilaç tedarikinin sağlanması ve AB’nin küresel sağlıktaki rolünün güçlendirilmesi ihtiyacının özellikle koronavirüsle mücadele açısından önemli olduğunun altını çizdi.
Borisov, tüm hastaların ve savunmasız grupların yeterli tedaviye erişiminin, üye devletlerin Birlik içinde ve uluslararası düzeyde geliştirilmiş işbirliği içinde devam eden eylemlerinin ve ortak çabalarının odak noktası olmaya devam etmesi gerektiğini vurguladı.
Görüşmenin bir başka odak noktası da 2050 yılına kadar AB’nin iklim tarafsızlığı hedefine ulaşması oldu. Avrupa Komisyonu’nun belirlenen genel hedeflere yönelik alınan bir sonraki önlemlerin üye devlet düzeyinde ekonomik, çevresel ve sosyal sonuçlarının analiz raporunu sunması bekleniyor.
Başbakan, “Yeni hedeflere ulaşmak için her AB ülkesine özgü kısıtlamaların ve ihtiyaçların bir analizini dahil etmek de gerekli” dedi.
Borisov, salgın nedeniyle içinde bulunduğumuz ciddi durum göz önüne alındığında daha fazla gecikmeyi göze alamayacağımızı, bu nedenle bir sonraki Çok Yıllı Mali Çerçeve ve Kurtarma Paketinin hızla onaylanması gerektiğini belirtti.
Başbakan, “AB’nin toparlanmasını tehlikeye atmamak ve vatandaşlarımızın ve işletmelerimizin, ekonomilerimiz, yakınsama sürecinin devam etmesi, rekabet gücünü ve istihdamı artırmak için çok gerekli olan AB fonlarından ve programlarından yararlanabilmeleri için mümkün olan en kısa sürede bir anlaşmaya varmak için her türlü çaba gösterilmeli” dedi.
Kaynak: Kircaalihaber.com