Saatler bu gece ileri alınacak

Yaz saati uygulaması nedeniyle saatler bu gece 02.00’ten itibaren 1 saat ileri alınacak.

Saatlerin ileri alınması gün ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla yapılmaktadır.
Makedonya’da yaz saati uygulaması ilkbaharda başlıyor ve sonbaharın ortasında bitiyor.

Bu yıl yaz saati uygulaması 30 Ekim Pazar günü sona erecek ve saatler 03.00’ten itibaren 1 saat geri alınacak.

Yaz saati uygulaması ilk kez 1983 yılında kullanıldı.

Yaz saati uygulaması ilk nasıl başladı?

100 yıl önce İngiltere’de başlayan yaz saati uygulaması bugün birçok ülkede uygulanıyor. Bu uygulamaya neden ihtiyaç duyuldu?

William Willett Londra’nın güneydoğusunda Chistlehurst semtinde yaşayan, orta halli bir müteahhitti. O olmasaydı ne İngiltere’de ne de dünya ülkelerinin dörtte birinde yaz saati uygulaması diye bir şey de olmayacaktı.

160311135940_sunrise_624x351_pa_nocredit

Açık havayı çok seven Willett 1905’te bir yaz sabahı at sırtında dolaşırken güneş doğmuş olmasına rağmen hala çoğu evde perdelerin kapalı olduğunu görmüş ve şu soruyu sormuştu: Yaz başında saatler ileri alınsa ne olur?

Bunu düşünen ilk Willett değildi. Eski medeniyetlerde de mevsime bağlı olarak günler uzatılıp kısaltılıyordu. Örneğin Roma saati kışın 44 dakika, yazınsa 75 dakikaydı.

Gün ışığı israfı

1895’te Yeni Zelandalı entomojist (böcek bilimcisi) George Hunter iki saatlik bir değişikliğe gidilmesini önermiş, ama önerisi ciddiye alınmamıştı.

Bunda altı yıl sonra, 1901’de Kral 7. Edward, Sandringham’daki sarayında daha uzun süre avlanabilmek için saatleri yarım saat geri aldırıyordu.

1907’de Willett, ‘Gün Işığı İsrafı’ konulu bir kitapçık yayımlamış ve bunu önlemek için Nisan ayında saatlerin dört kez 20’şer dakika ileri alınmasını, Eylül’de de yeniden eski saate dönülmesini önermişti. Böylece aydınlatma masrafları da azaltılabilecekti.

David Lloyd George ve genç Winston Churchill gibi dönemin bazı politikacıları da bu fikri destekledi. Günışığından Tasarruf Yasası parlamentoda tartışılırken Sherlock Holmes’un yazarı Arthur Conan Doyle da yasayı desteklediğini, ancak saatleri bir kerede sadece bir saat ileri almanın çok daha basit olacağını ve kimsenin kafasını karıştırmayacağını açıkladı.

Fakat dönemin başbakanı Herbert Asquith bu yasaya karşı çıktı ve 1909’da ve sonraki birkaç girişimde bu öneri hezimete uğradı.

Fakat Willett 1915’te gripten ölünceye kadar İngiltere, Avrupa ve Ameirka’da bu konuda kampanya yürütmeye devam etti.

Sürekli tartışmalı

Fakat daha sonra birçok yerde yaz saati uygulamasına karşı yasa teklifleri getirildi. Gün ışığından tasarruf etmeye yönelik uygulamalar dünyanın birçok yerinde sürekli tartışılıyor, değiştiriliyor.

İngiltere’de yaz saati uygulamasının başlamasına William Willett öncülük etti.

150210141504_cities_johannesburg_view_624x351_getty

Bu uygulamanın bu kadar tartışmalı olmasının nedeni, yararları karşısında zararlarının da gündeme getirilmesi. Genel olarak yaz saati uygulamasının satışlara, spor ve turizme katkısı olduğu, fakat tarım ve posta servisini olumsuz etkilediği belirtiliyor.

Uzmanlar, bu uygulamanın enerji kullanımının yanı sıra, trafik kazalarını ve suç oranını azaltarak yaşam kalitesini artırdığını, ancak sabah güne karanlıkta başlama ve uyku üzerinde jetlag etkisine benzer bir olumsuz etkisinin olduğunu söylüyor.

Saatlerin ileri/geri alınmasının siyasi bir yanı da var. Geçen yıl Kuzey Kore kuruluşunun 70. yılını kutlarken saatleri 30 dakika geri alarak Japonya’nın işgali öncesinde kullanılan zaman kuşağına geri döndü.

Dünyanın 7,4 milyar nüfusunun yaklaşık dörtte biri yaz saati uygulamasını kullanıyor.

Read Previous

Hayata Dair Üç Beş Satır

Read Next

Atilla Klinçe: “Türk Tiyatrosu’na Hoşgeldiniz” sözleri hayallerimde yavaş yavaş gerçekleşiyor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *