Bakan Çavuşoğlu, Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) İsviçre’nin Cenevre kentindeki merkezinde düzenlenen Batı Balkanlar Stratejik Diyalog Liderler Toplantısı’nın ardından gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Çavuşoğlu, son iki gün yapılan toplantılarda Balkanlarda istikrarı ve barışı güçlendirmeye yönelik görüşmeler yaptıklarını ve Türkiye’nin bölgeye yönelik vizyonunu paylaşma imkanı bulduklarını anlattı.
Çavuşoğlu, toplantıda Kosova ile Sırbistan arasındaki son dönemdeki gerginliklerin, Bosna Hersek’te 7 Ekim’de yapılacak seçimlerden sonraki sürecin ve Makedonya’da hafta sonu yapılan referandumun ele alındığını ifade etti.
Makedonya’daki isim değişikliğinin, NATO üyeliği ve Avrupa ile entegrasyonu açısından kilit olduğunu belirten Çavuşoğlu, Türkiye’nin Balkanlar’da güven artırıcı adımlar için önemli katkılar sağladığını söyledi.
Çavuşoğlu, “Biz Türkiye olarak bölgesel sahiplenmeye ve kapsayıcılığa çok önem veriyoruz. Bu nedenle ülkeler arasındaki güven artırıcı adımlar çok önemli. Diğer taraftan ekonomik kalkınmayla ve bölge içinde ülkeler arasında ticaret ve yatırım da bölgenin istikrarı için önemlidir. Buna vurgu yaptık.” değerlendirmesinde bulundu.
WEF’in düzenlediği toplantıda bölgedeki göç akımı ve işsizlikle mücadeleyi de konuştuklarını aktaran Çavuşoğlu, Balkan ülkeleri arasındaki ulaşım konusunda ve ülkelerin birbiriyle bağlanması konusunda Türkiye’nin büyük katkı sağladığını anımsattı.
Çavuşoğlu, “Batı Balkanlar’ın ne Batı’yla Rusya arasında ne Batı ile Çin arasında ve kendi aramızda bir rekabet alanı değil iş birliği alanı olduğunu özellikle vurguladık.” şeklinde konuştu.
“Dörtlü zirve 1 4 Ekim sonrasında”
Bakan Çavuşoğlu, Idlib başta olmak üzere Suriye sorunun çözüme ulaştırılması için Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa arasındaki dörtlü zirvenin Almanya’nın Bavyera eyaletinde 14 Ekim’de yapılacak seçimlerden sonraki hafta düzenlenmesi için çalışmalar yürüttükleri bilgisini paylaşarak.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu şöyle konuştu:
“Bu dörtlü toplantı Suriye’nin geleceği ve siyasi süreç bakımından önemlidir. Ayrıca Astana süreciyle küçük grubun çalışmalarının entegre edilmesi bakımından da kritik bir toplantı olacaktır. İdlib anlaşmasıyla birlikte siyasi süreç için yeni bir umut doğdu. Bunda zaten Türkiye’nin rolünü herkes kabul ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımız New York’a gittikten sonra tüm ülkelerin ve uluslararası kuruluşların temsilcilerinin çok büyük iltifatları oldu. Gerçekten çok büyük çaba sarf ettik ama bu fırsatı iyi değerlendirmemiz lazım.”
İdlib’in mevcut statüsünün korunması için Türkiye’nin çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Çavuşoğlu, “Şu ana kadar atılan adımlardan Rusya’nın da çok memnun olduğunu görüyoruz. Biz Türkiye olarak Suriye sorununa her alanında pozitif katkı yapmaya çalışıyoruz.” dedi.
Çavuşoğlu, Türkiye’nin Suriye sorunundaki yapıcı rolünün çok iyi değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Artık siyasi çözüm için somut adım atma zamanı gelmiştir.” diye konuştu.
“FETÖ’yü Almanya da görmeye başladı”
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile düzenlenen ortak basın toplantısında “FETÖ organizasyonu” tanımını kullanmasına da değinen Çavuşoğlu, 15 Temmuz sonrası Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının Avrupa ülkelerine kaçtığını hatırlattı.
Almanya’nın FETÖ’nün ne denli tehlikeli bir örgüt olduğunu görmeye başladığını vurgulayan Çavuşoğlu, “Dolayısıyla bu örgüt sadece Türkiye için değil şu anda bulundukları ülkeler için de bir risktir. Almanya’nın da bunu anladığını görüyoruz. Son yıllarda PKK’ya yönelik de eyaletten eyalete bu farklılık arz edebilir ama bir kararlılık var. PKK’nın özellikle bu terör örgütünün paçavralarının toplantılarda gösterilmesi gibi konularda çok ciddi tedbirler almaya başladılar. Bu tedbirleri alınca bu teröristlerin ve bunların destekçilerinin ne kadar tehlikeli olduğunu görmeye başladılar.”
FETÖ ve PKK ile mücadele konusunda Türkiye’nin Almanya’dan çok ciddi beklentileri olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya ziyaretinin bu açıdan da faydalı geçtiğini belirtti.
Blok’un Türkiye ziyareti
Bakan Çavuşoğlu, Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok’un, 3-4 Ekim tarihlerinde Türkiye’ye yapacağı ziyaretin önemine işaret ederek, “Hollanda ile bizim siyasi ve ticari ilişkilerimizde hiçbir zaman sorun olmamıştır. 2012 yılında diplomatik ilişkilerimizin kurulmasının ve dostluğumuzun 400. yılını kutladık.” dedi.
Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Hollanda’da maruz kaldığı olayların ardından iki ülke arasındaki ilişkilerde kopma olduğunu anımsatan Çavuşoğlu, bu ülkenin gelinen süreçte ilişkilerin düzeltilmesi için bir irade ortaya koyduğunu ifade etti.
Bakan Çavuşoğlu, Hollanda ile karşılıklı büyükelçilerin atandığını ve mevkidaşı Blok’un Türkiye’ye gelmek istediğini belirterek, “Umarım bu ziyaret ilişkilerimizin düzelmesi için yeni bir sayfa daha açar.” diye konuştu.