Arnavutluk’ta doğalgaz hattı inşaatı esnasında 5 bin yıllık bir site keşfedildi

Arnavutluk’un güney kenti Görice (Korçë) yakınlarında boru hattı inşaatı esnasında Neolitik Çağ’a ait 5 bin yıllık tarihi bir site keşfedildi.

Arkeologlar 18 ay süren kazı çalışmalarında aynı bölgede, Demir Çağı, Roma ve Orta Çağ dönemine ait 3 ayrı mezarlığı ortaya çıkardı. Arnavutluk tarihinin en büyük mezarlık keşfinde yaklaşık 900 kişinin naaşı bulundu.

Arkeolog Iris Pojani, beklenmedik şekilde bulunan sitede insanlık tarihinin farklı dönemlerine ışık tutacak bulgular ele ettiklerini ileri sürdü.

Neolitik dönemden gelen keşiflerin bu bölgede tarımcılık yapan insanların kimliğine dair önemli bilgiler sağlaması bekleniyor. Ayrıca, bulanan kazılarda farklı dönemlerden kalma mücevher, kılıç ve ziynet eşyaları bulunduğu belirtildi.

Avrupa’daki en eski çiftçilik alanlarından biri olan Arnavutluk’ta 3 bin yıl öncesine kadar uzanan 20’den fazla Neolitik site bulundu.

Geçtiğimiz haziran ayında da Balkanlarda varlığı unutulmuş İlirya Kraliyeti’nin 2 bin yıldır kayıp kenti Bassania keşfedilmişti.

Soğuk Savaş döneminde, Arnavutluk’ta Enver Hoca’nın lider olduğu rejimde arkeolojik çalışmaların yapılmasına izin verilmiyordu. Bu yüzden ülkede birçok arkeolojik alan son dönemlerde gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

 

tr.euronews.com

Read Previous

Yunanistan’da sermaye denetimi bitti

Read Next

“Türkiye, Balkanlar’da güven artırıcı adımlara katkı sağlıyor”

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *