Kuzey Makedonya’da siyasi tansiyon yükselirken, ZNAM ile SDSM arasında karşılıklı suçlamalar gündeme geldi.
ZNAM yetkilileri, SDSM ve parti lideri Venko Filipçe’yi siyasi süreçlerde “sorumsuz ve engelleyici” davranmakla suçladı. ZNAM temsilcisi Nikola Memov, SDSM’nin Meclis’i terk etme ve yaklaşan parlamento seçimlerini boykot etme yönünde bir senaryo hazırladığına dair şüpheler bulunduğunu ifade etti.
Memov, özellikle Hükümet Yasası’nda yapılması planlanan değişiklikler bağlamında SDSM’nin tutumunu eleştirerek, teknik hükümet modelinin bir sonraki seçimler için geçerli olacağını, ardından ise kaldırılmasının öngörüldüğünü söyledi. Memov, “Bu davranışın arkasında seçim yenilgisi korkusu ve parti içi kontrolü koruma çabası mı var?” sorusunu yöneltti.
Bu açıklamaların ardından SDSM’den sert yanıt geldi. Parti, ZNAM’ı ideolojisi, programı ve net siyasi duruşu olmayan bir yapı olarak nitelendirerek, VMRO-DPMNE’nin “uydu partisi” olmakla suçladı. SDSM’ye göre ZNAM’ın amacı muhalefeti, özellikle de SDSM’yi zayıflatmak.
SDSM yetkilileri ayrıca ZNAM’ın çifte vatandaşlığın sınırlandırılmasına yönelik yasa tasarısı konusunda hâlâ net bir tutum ortaya koymamasını eleştirdi.
Öte yandan ZNAM, bu konuda görüşlerini kamuoyu tartışmaları tamamlandıktan sonra açıklayacaklarını belirtti. Parti ayrıca seçim sisteminde reform çağrısını yineleyerek, 90 milletvekilli tek seçim bölgesi, yüzde 2–3 seçim barajı ve siyasi partilerin finansmanında değişiklik önerilerini gündeme getirdi.
Tartışmaların gölgesinde, taraflar ülkenin siyasi istikrarı ve Avrupa Birliği sürecine ilişkin farklı yaklaşımlarını sürdürmeye devam ediyor.












