Zihnimiz gözle görünemeyen bir yapıya sahip olduğu için çoğu zaman önemi gözardı edilebiliyor. Oysa ki, zihin-beden ilişkisi, ve zihin sağlığımızın biyolojik süreçlerimizi nasıl etkilediği ve nasıl birçok fiziksel rahatsızlığa neden olduğu hem tıp uzmanlarının hem de ruh sağlığı uzmanlarının ortak olarak bildikleri ve bilimsel olarak kanıtlanmış olan bir gerçektir. Bundan yola çıkarak, fiziksel sağlığımız için fiziksel egzersizlere ve beslenmemize önem verip onları uyguladığımız gibi ve fiziksel sağlığımızın iyi olduğundan emin olmak için hastanede düzenli kontrolumuzü de yaptığımız gibi, zihnimizin de sağlıklı kalması için bakıma ihtiyacı olduğunu unutmamamız gerekiyor. Bunun için, günde aslında 15 dakikanın veya 30 dakikanın bile yeterli olacağı, bazen ise diğer işlerinizi yaparken bile uygulayabileceğiniz birkaç madde önerilebilir:
Asansör Yerine Merdiven Kullanın: Son zamanlarda popüler olan ve etkinliği kanıtlanmış farkındalık teknikleri aslında sadece sakin bir ortamda gözlerimizi kapatıp ana odaklanmanın yanı sıra, belli bir beceriye ulaştıktan sonra yaşamımızın her alanında uygulanabilir. Bunlardan biri asansör yerine merdiven kullanılmasıdır. Bunu yaparken, her adımınızı dikkatlice izleyin ve bedeninizin farkında olun. Bu, zihninizi gün boyunca yormuş gürültülü ve dikkat dağıtıcı düşüncelerden sakinleştirmenize yardımcı olacaktır.
Yavaşlayın: Yürüyüş, davranış, konuşma ve yeme alışkanlıklarınızı yavaşlatın. Acele etmekten ziyade yavaşladığımızda, olası problemleri ve çözümleri daha açık bir şekilde görebilir, geçmiş veya gelecek hakkında endişelenmek yerine, o anda olana daha kolay odaklanabiliriz.
Kendinize zaman ayırın: Ne yazık ki içinde bulunduğumuz sistem ve şartlar gereği çoğu zaman kendimizi feda edip, benliğimizle teması kesiyoruz ve bu alana fırsat bile bırakmıyoruz. Stresli iş ortamları, trafik, ekonomik krizler, çatışmalı aile ortamları ve zihnimizin sürekli bir şeylerle meşgul olması. Tüm bunlar birikip en sonunda beklenmedik zihinsel, davranışsal ve kişiler arası problemlerle ortaya çıkabiliyor. Bundan sakınmak için yapmanız gereken, yorucu bir gün sonunda kendi alanınızı oluşturmanız ve zihninizi sakinleştirecek şeyler yapmanız. Bunlar her ne kadar kişisel olarak değişebilse de, araştırmalara göre klasik müzik, meditasyon, serbest resim yapma/boyama bu konularda oldukça etkili.
Fiziksel sağlığınıza dikkat edin: Fiziksel sağlığımıza dikkat etmek sadece bedenimiz için değil aynı zamanda zihnimiz için de önemli rol oynuyor. Bazı yiyecekler (örn.fazla doymuş yağ tüketimi) mutluluk hormonu olarak bilinen dopamin hormonunun dengesini bozabilirken, bazıları da uyku ile ilişkili olan melatonin hormonun dengesini bozabiliyor. Bu konu ile ilişkili modern diyetisyenlerin son zamanlarda ‘’dopamin diyeti’’ gibi kavramların da kullanmaya başladıklarını ve bunu belirli danışanlarına tavsiye ettiğini görebiliriz. Bununla birlikte, demir ve B12 vitamini eksiklikleri gibi bazı mineral eksiklikleri de bize düşük bir ruh hali verebilirken, stresli ve kaygılı bireylerin kafein tüketiminden kaçmaları öneriliyor. Fiziksel sağlığımızdan bahsederken dengeli yürüyüş ve spor da zihin sağlığımıza iyi gelen uygulamarın olmazsa olmazı. Araştırmalara göre dengeli ve aşırıya kaçılmayan fiziksel aktiviteler özellikle depresyon, panik bozukluk ve kaygı bozuklarında olumlu sonuçlar gösteriyor.
Başkalarıyla bağlantı kurun: Bireyin sosyal ilişkilerinin onun ruh sağlığına olan önemi neredeyse her terapistin bildiği bir gerçektir ve bu çoğu zaman terapi sürecinde danışanın ilerleme gösterip göstermemesine bağlı olan önemli bir unsur olarak bilinmektedir. Size iyi gelen ve destek olabilecek insanlarla iletişiminizi güçlendirmek, yeni insanlar tanımak, başkaları ile fikir ve duygu alışverişinde bulunmak zihin sağlığı egzersizlerinizin arasında olmasını öneriyoruz. Aynı zamanda size kötü gelen ve sürekli olumsuz eleştirilerde bulunan insanlardan da uzak durmayı unutmayın.
Bunların dışında ise ertleme davranışından kaçınmak, dijital aygıtların kullanımına ara vermek, fazla eşyalardan kurtulmak, başkalarına yardımda bulunmak, hayır demeyi öğrenmek, meslek-hayat dengesini iyi kurmak, yeni şeyler deneyimlemek, affetmek, olumlu deneyimler günlüğü tutmak, gönüllülük faaliyetlerine katılmak gibi diğer unsurlar da zihin sağlığınıza katkıda bulunacak ve olumlu duygular deneyimlemenize yardımcı olacaktır.
Kendinize ve zihninize iyi bakın.