Bugün Üsküp’te tarihi mekan Çifte Hamam’da Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) organizayonunda 50. sanat yıldönümünde Kosova Türk Edebiyatı’nın usta kalemlerinden Prizrenli şair Zeynel Beksaç’ın toplu şiirlerinin yer aldığı Türkçem Yayınları’ndan çıkan “Rumeli, O Benim İşte” adlı şiir kitabı tanıtıldı.
Haber: Aydın DAVUD, Fotoğraf: Sezer SALİHİ / TIMEBALKAN
Tanıtıma TİKA Üsküp Koordinatörü Aytekin Ayden, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili Fuat Korkmaz, Çair Belediyesi Başkan Vekili Süleyman Baki, TMBH Genel Başkanı Erdoğan Saraç, Şair-Yazar İlhami Emin, Kalkandelen Üniversitesi Şarkiyat Türk Dili Bölümü Öğretim Görevlisi Mehmet Gedizli, MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin, Kalkandelen Devlet Üniversitesi Şarkiyat Bölümü Öğretim Üyesi Selçuk Kürşad Koca, edebiyatsever ve öğrenci katıldı.
Program Zeynel Beksaç’ın hayatını konu alan video gösterimi ile başladı.
MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin, “Her ne kadar 1990’lı yıllar koskoca bir coğrafyanın parçası olan Yugoslavya Türk Edebiyatının iki önemli saç ayağı; Kosova ve Makedonya Türk Edebiyatının arasına sınırlar geçmiş olsa bile özellikle son bir kaç yıldır tekrar yeni nesil ile birlikte eski nesilin buluşmasını bir manada hem Kosova’da, hem Makedonya’da bizlere vesile olan başta Köprü Dergisi ile başlayan daha sonra diğer edebi eserlerle zenginleşen son dönemdeki edebiyatın birleşmesinde ortak alanda buluşmasının en büyük müsebbibi Zeynel abimiz.” şeklinde konuştu.
Köprü Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Leyla Şerif Emin’in moderatörlüğünde devam eden kitap tanıtımında, aynı zamanda Kalkandelen Devlet Üniversitesi Şarkiyat Bölümü Öğretim Üyesi Selçuk Kürşad Koca ve Uluslararası Balkan Ünviersitesi Öğretim Görevlisi Seyhan Mürtezan İbrahim de konuşmacı olarak yer aldı.
Kitap tanıtımında ilk olarak konuşmasını yapan Leyla Şerif Emin, Zeynel Beksaç’ın hem şair, hem yazar, hem ressam ama en çok şiir olduğunu, aynı zamanda Rumelinini bağrı yanık, Anadoludan kopmuş hüzünlü bir şiir olduğunu belirtirken, “Dobradır, yiğittir, dosttur, yakınındır, vefadır, rahattır Üsküp’ün can kardeşi Prizrendir aslında Zeynel Beksaç.” diye konuştu.
Kalkandelen Devlet Üniversitesi Şarkiyat Bölümü Öğretim Üyesi Selçuk Kürşad Koca, “Zeynel Beksaç’ın kitabını elinize aldığınızda öncelikle görselliği yüksek, okuyucunun hafızasında sorular uyandıran bir kapak tasarımı dikkat çekmektedir. Kapakta bulunan üçgen tasarım çeşitli soruları beraberinde getirir. Üçgen birçok kültürde önemli bir semboldür. Kimi toplumlarda tanrının gözü, kimi toplumlarda anne baba ve çocuk sembolizmi etrafında anlamlandırılmıştır. Türk kültüründe üçgen kutsal kabul edilen ocağın üzerine konan sacayağını, nazar büyü vb. gibi kötülüklerden korunmak için üzerine ayet ve hadisler yazılarak üçgen şeklinde katlanan muskayı boylamayı, cevşeni sembolize etmektedir. Ortasından katlanmış bir başörtüsü bile ilk bakışta akla gelebilecek şeylerdendir.” ifadelerini kullandı.
Tanıtımın son konuşmacısı olan Uluslararası Balkan Ünviersitesi Öğretim Görevlisi Seyhan Mürtezan İbrahim, “1971-2017 yılları arasında kitaplarına girmeyen farklı yerlerde yayınlanmış şiiirlerinde şair tüm Türk dünyasına olan özlemini, Balkan topraklarında korumamız gereken ellerimizden günde güne kayıp giden Türkçe kavgamız üzerine şiirler yazmıştır. Türk dünyası dedik, evet şiirlerinde sadece Kosova Türklerine yer verilmemiştir, Makedonya, İstanbul, Azerbaycan, Sofya ve Selanik’e göç edenler, vatan ve bayrak uğruna şehit olanlardan sadece biri olan Şehit Kurmay Albak Faruk Sungur şiiri, 15 Temmuz’da ölüme koşanlar hepsi bu bölümde şairin edebi kalesinin birer taşını oluşturmaktadır.” vurgusunu yaptı.
Konuşmacıların kitap hakkında ki açıklamalarının ardından “Rumeli, O Benim İşte” adlı şiir kitabından bir kaç şiir okunarak, Üsküp Türk Tiyatrosunun emekli oyuncusu Mustafa Yaşar’a plaket tkadim edildi.
Programın sonunda mini bir konser ile Zeynel Beksaç tanıtıma gelen kitapseverlerle sohbet ederek kitabını imzaladı.