Zagreb Yunus Emre Enstitüsü Açılıyor

4 kıtada, 37 ülkede, 45 merkez sayısına ulaşan Yunus Emre Enstitüsü, Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’teki merkezinin resmî açılışına hazırlanıyor. 2014 yılı itibarıyla çalışmalarına başlayan Zagreb Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 27 Nisan’da resmî olarak açılacak.

Dünyanın önemli şehirlerinde Enstitüler açarak Türkiye’yi, Türk dilini, tarihini, kültürünü ve sanatını tanıtmayı hedefleyen Yunus Emre Enstitüsü; aynı zamanda iki ülke arasında kültürel alışverişi artırıp, dostluğu pekiştiriyor.

Zagreb Yunus Emre Enstitüsü; gerçekleştireceği faaliyetlerle Türk dili, kültürü ve sanatını tanıtmanın yanı sıra Hırvat vatandaşlarına nitelikli Türkçe öğrenme imkânı sunacak. Türk tarih ve edebiyat alanlarında çeşitli atölye çalışmalarının yapılması, geleneksel ve modern sanatlardaki ülke birikimlerinin en güzel misalleriyle aktarılmasına da imkân sağlayacak. Türkiye ile Hırvatistan arasında kültürel köprüleri güçlendirmek Enstitünün bir diğer önemli misyonu olacak.

Yunus Emre Enstitüsü Zagreb’de eğitim, kültür ve sanat kurumlarının yer aldığı Lenuzzi Potkova bölgesinde Avusturya-Macaristan mimarisinde inşa edilmiş tarihî binada faaliyetlerini yürütecektir.

Hedef; 2023 yılına kadar dünya genelinde 100 merkez

2009 yılında çalışmalarına başlayan Yunus Emre Enstitüsü, yedinci faaliyet yılında 4 kıtada 45 merkez sayısına ulaştı. Dünyanın pek çok başkentinde her yıl binlerce insana Türkçe öğreten Yunus Emre Enstitüsü 2023 Vizyonu doğrultusundaki hedefi ise dünya genelindeki merkez sayısını 100’e çıkarmak.

2 Nisan 2016 tarihinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla gerçekleştirilen “Diyanet Center of America” açılış programı kapsamında Enstitünün Amerika’daki ilk merkezinin açılışı da gerçekleşti.

Açılışa Özel Fotoğraf SergisiKonstantiniyye’den İstanbul’a 19. Yüzyıl Ortalarından 20. Yüzyıla Boğaziçi Fotoğrafları Sergisi

Zagreb Yunus Emre Enstitüsünün açılışına özel olarak açılacak sergi, 27 Nisan’dan itibaren ziyaretçilerine kapıları açıyor. Küratörlüğünü M. Sinan Genim’in yaptığı, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu’ndan derlenen ve 19. yüzyıl ortalarında İstanbul’da faaliyet göstermeye başlayan fotoğraf ustalarının eserlerinin yer aldığı Konstantiniyye’den İstanbul’a: 19. Yüzyıl Ortalarından 20. Yüzyıla Boğaziçi Fotoğrafları Sergisi, bir devrin İstanbul’unu çarpıcı yapılarını, gündelik hayatı ve ilginç kişilikleriyle gözler önüne seriyor.

Türkiye ile Hırvatistan arasındaki bağlar, ortak yürütülen çalışmalarla her geçen gün daha da kuvvetlenmektedir. Bu önemli sergi de geçmişten günümüze kurulan bağlar, genç kuşakların bu birikimleri bir kez daha hatırlaması ve paylaşması düşüncesiyle hayata geçirilmiştir.

Zagreb, Osmanlı Çinilerine Ev Sahipliği Yapmıştı

Adriyatik Denizi’nin sularında yüzyıllardır saklı kalmış Osmanlı zenginlikleri, Yunus Emre Enstitüsünün katkılarıyla gün yüzüne çıkarılmıştı. 16. yüzyıla ait batık bir gemiden çıkarılan arkeolojik eserler, Adriyatik’in Derinliklerinden Osmanlı-İznik Seramikleri sergisi ile ilk kez Hırvatistan’daki Mimara Müzesinin ev sahipliğinde sergilendi.

Yunus Emre Enstitüsü, Mimara Müzesi, Hırvat Koruma Enstitüsü, Dubrovnik Müzeleri ve Arkeoloji Müzesi iş birliğiyle düzenlenen Adriyatik’in Derinliklerinde Osmanlı-İznik Seramikleri sergisi Hırvatistan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı nezdinde 18 Mayıs-13 Eylül 2015 tarihleri arasında Mimara Müzesinde ziyaretçileri ile buluşmuştu.

 

 

 

Read Previous

İştipli şair ve yazar Şükrü Ramo doğum yerinde anıldı

Read Next

Ağanoğlu’nun “Rumeli’de bir İrfan Ocağı Ohri Halveti Hayati Asitanesi” kitabı çıktı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *