Yunanistan’ın en az 30 Kübalıya ‘şiddet uygulayıp, zorla’ Türkiye’ye gönderdiği iddia edildi. Yaşadıklarını anlatan iki Kübalı, Yunan yetkililerin kendilerini teknelerle sınırda nehrin yarısına kadar götürdüğünü ve kalan bölümde Türkiye tarafına kadar yüzmeye zorlandıklarını söyledi.
Yunanistan Göç Bakanlığı, Kübalıların zorla sınır dışı edildiği iddialarını reddediyor.
Mültecilerin maruz kaldığı olaylar arasında “zorla soyma, dayak, aç ve susuz bırakma, pasaport, para ve diğer kişisel eşyalara el koyma, sığınma taleplerini kaydetmeyi reddetme ve sınır dışı süreci sırasında zorla suya daldırma” gösteriliyor.
Mülteciler, varışlarından sonra Küba konsolosluğuna ve Türk makamlarına zorla sınır dışı edilmeyi bildirmelerine rağmen,Türkiye’de arafta kaldıklarını söylüyor.
“Öldürülmekten korktum”
Al Jazeera’ye konuşan 38 yaşındaki Havanalı doktor Joel, Yunanistan’dan sınır dışı edilirken öldürülmekten korktuğunu anlattı.
İspanya’da sığınma talebinde bulunmak isteyen Joel, geçen yıl ekim ayında Yunan polisi tarafından Selanik’ten Atina’ya giden bir otobüsten indirildi.
Gözaltı merkezinde Suriyeli, Afgan ve Pakistanlı grupla “aç ve susuz olarak soyunmaya zorlandıklarını, arandıklarını, dövüldüklerini” anlatan Joel, geceyi gözaltında geçirdikten sonra, tüm grup Türkiye sınırına yakın bir ormana sürüldüğünü belirtti.
Joel, kar maskesi takan silahlı memurlar tarafından sınıra götürüldüğünü oradan da sivil giyimli memurlar tarafından teknelere bindirilerek Meriç Nehri’ni geçtiklerini söyledi. Nehrin yarısından sonra Türkiye tarafına yüzmek zorunda bırakıldıklarını kaydeden Joel, teknedeki memurların, “Nehrin diğer tarafına geçtiğinizde özgürsünüz, ışığa doğru yürüyebilir ve en yakın köyü bulabilirsiniz.” dediğini aktardı.
“Yaşadıklarım kabus gibiydi”
Grubun bir diğer üyesi olan 25 yaşındaki Reniel, bu deneyimin “kabus gibi” olduğunu söyledi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, geçtiğimiz yıl ağustosta, “Yunan hükümetinin son aylarda kıyılarına ulaşmaya çalışan binlerce göçmeni gizlice sınır dışı ettiğine dair artan kanıtlar” olduğunu bildirdi.
Ancak Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, iddiaları yalanlıyor.
Geri itmelerden sağ kurtulanları yardım eden örgüt olan Josoor’un sözcüsü Natalie Gruber, konuştukları 7 Kübalının da benzer şekilde Türkiye’ye zorla sınır dışı edildiklerini anlattıklarını ifade etti.
Yunanistan’da mülteci destek kuruluşu olan Mobile Info Team yöneticilerinden Corinne Linnecar, bu uygulamaların Yunanistan’da ilticaya erişimdeki zorluklar nedeniyle daha da kötüleştiğinin altını çizdi.
Yunanistan Göç Bakanlığı sözcüsü, “Yunanistan’a düzensiz olarak gelen herkesin sığınma başvurusunda bulunabileceğini” söyledi.
Bakanlık, son aylarda Yunanistan’a az sayıda Kübalı’nın geldiğini, ancak “Yunanistan’a giren kişilerin herhangi bir şekilde sınır dışı edildiğine dair iddiaları şiddetle reddettiğini” kaydetti.
Küba’nın, pandemi ve ABD yaptırımlarının artan zorluklarıyla birlikte Sovyetler Birliği’nin çöküşünden bu yana en kötü ekonomik kriziyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.
euronews