Yunanistan’da yardım görevlilerinin casusluk suçlamasıyla yargılandığı dava ertelendi 

Yunanistan’da aralarında Netflix’te yayınlanan “The Swimmers” (Yüzücüler) filmine ilham veren Suriyeli mülteci Sarah Mardini’nin de bulunduğu 24 yardım görevlisinin “casusluk” suçlamasıyla yargılandığı dava cuma gününe ertelendi. 

Mahkeme tarafından yapılan açıklamada, gönüllülere yönelik sadece “casusluk” suçlamasının inceleneceği, kara para aklama, göçmen kaçakçılığı ve dolandırıcılık suçlamalarının ise soruşturma tamamlandıktan sonra dikkate alınacağı duyuruldu.

2016 ile 2018 arasında göçmenlerin Yunanistan’a ulaşmasına yardım eden gönüllülerin yargılandığı davayı Avrupa Parlamentosu “Avrupa’da dayanışmanın kriminalize edildiği en büyük dava” olarak tanımlıyor. 

Uluslararası Af Örgütü’ne göre, Türkiye kıyılarından Midilli’ye ulaşan göçmenleri kurtaran bir sivil toplum kuruluşu (STK) için çalışan sanıklar, tüm suçlamalar için “25 yıla kadar hapis cezası” ile karşı karşıya.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne (HWR) göre kovuşturma, “bazı sanıkların Yunanistan’da bile olmadığı tarihlerde kurtarma operasyonlarına katıldığı iddiaları da dahil olmak üzere” olgusal hatalar içeren polis raporlarına dayanıyor.

Mardini: Dava yüzünden yaşadığım psikolojik sorunlar nedeniyle üniversiteyi bıraktım

Öte yandan Berlin’de yaşayan Suriyeli mülteci Sarah Mardini Yunanistan’a giriş yasağı nedeniyle duruşmaya katılamadı. 2018’de Berlin’e dönmesine izin verilmeden önce Mardini Yunanistan’da üç ay hapis yatmıştı. 

Genç kadın Ağustos 2018’de tutuklandığı sırada, 2015 ve 2016 yıllarında başta Suriyeliler olmak üzere yüz binlerce mültecinin zorlu şartlarda akın ettiği Midilli’de ERCI adlı STK’da gönüllü olarak çalışıyordu.

Mardini ve kız kardeşi Olimpiyat yüzücüsü Yusra, 2015’te Suriye’den Avrupa’ya tehlikeli bir yolculuk sonrasında ulaşmış, hikayeleri Netflix’te yayınlanan “The Swimmers (Yüzücüler)” adlı filme konu olmuştu. Dava nedeniyle 2018’den beri psikolojik sorunlar yaşadığını belirten Sarah Mardini, Almanya’da başladığı üniversite eğitimine de bu sebeple ara verdiğini dile getirmişti. 

Denizdeki göçmenleri kurtarmakla görevli STK’lar, haklarında açılan davaların sayısının artması karşısında, deniz ve kara sınırlarındaki göçmenleri yasadışı yollardan Türkiye’ye geri göndermekle suçlanan Yunanistan’daki faaliyetlerinin neredeyse tamamını durdurdu.

euronews

Read Previous

Sırp gazeteciden RS Günü kutlaması tepkisi

Read Next

Avro kullanmaya başlayan Hırvatistan fiyat artışlarını kontrol altına almaya çalışıyor