Avrupa Komisyonu, projenin ilk aşaması için 157 milyon euro (5,9 milyar TL) üzerinde bir yatırıma onay verdi.
Yunanistan’ın liman kenti Dedeağaç’ta istihdam yaratmak ve Rus gazına olan bağımlılığı azaltmak amacıyla yeni bir sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) projesi hayata geçiriliyor.
Kısmen Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen proje, bir yüzer depolama tankı, sıvılaştırılmış doğal gazı (LNG) tekrar gaza dönüştüren bir yeniden gazlaştırma ünitesi ve bir boru hattından oluşuyor.
Proje aynı zamanda doğal gazın Yunanistan’a ithal edildikten sonra yurtiçindeki tüketicilerin yanı sıra Bulgaristan, Romanya, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve doğuda Moldova ve Ukrayna’ya, batıda ise Macaristan ve Slovakya’ya ulaştırılacağı denizaltı ve kara boru hatlarından oluşan bir sistemi de içeriyor.
Avrupa Komisyonu, projenin ilk aşaması için 157 milyon euro (5,9 milyar TL) üzerinde bir yatırıma onay verdi.
Kömür ve petrolün yerini gazın almasıyla birlikte karbondioksit (CO2) emisyonlarında ve yakıt değişimi ile 382 milyon euro (14,5 milyar TL) tasarruf sağlayarak yerel ekonomiye fayda sağlaması bekleniyor.
Yunanistan’ın doğal gaz iletim sistemi operatörü DESFA’nın CEO’su Maria Rita Galli, “Ukrayna ve Moldova da dahil olmak üzere Macaristan’a kadar olan bölgeye bakarsak, Yunanistan’ın da dahil olduğu bu bölgede Rusya’dan uzun vadeli doğal gaz tedarikindeki mevcut girdinin yaklaşık 20 milyar metreküp olduğunu görebiliriz,” dedi.
Galli, Yunanistan’ın önümüzdeki yılın başlarında 8.5 milyar metreküplük bir ihracat kapasitesine sahip olacağını da sözlerine ekledi.
Yeni boru hattı, LNG’nin büyük ölçüde Rus gazına bağımlı olan güneydoğu Avrupa’nın diğer bölgelerine ulaşması için önemli bir geçit oluşturuyor.
euronews