![](https://timebalkan.com/wp-content/uploads/2025/02/yunanistan-dolanan-muhimmat-1024x576-1.webp)
Yunanistan, yerli üretim İHA ve dolanan mühimmat sistemlerini test ediyor.
Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Olimpos Dağı’ndaki Dağ Muharebe ve Kayak Eğitim Merkezi’ni (KEOAX) ziyaret ederek yeni nesil yerli insansız hava araçları (İHA) ve dolanan mühimmat sistemlerini yerinde inceledi. Bakan, Yunanistan tarafından geliştirilen bu sistemlerin testlerini yakından takip ettiğini sosyal medya platformu X üzerinden duyurdu. Defence Review tarafından yapılan habere göre Dendias’a ziyareti sırasında Savunma Bakan Yardımcısı Giannis Kefalogiannis, Bakanlık Genel Sekreteri Antonios Oikonomou ve Genelkurmay Başkanları eşlik etti.
Ziyaret kapsamında Yunanistan Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı Ortak Araştırma, Teknolojik Geliştirme ve İnovasyon Merkezi (KETAK) tarafından geliştirilen sistemlerin Özel Harp Komutanlığı personeliyle sahada test edildiği bildirildi. Test edilen platformlar arasında Yunan şirketi ALTUS tarafından üretilen Atlas 204 İHA da bulunuyor. Özel Kuvvetler ve Dağ Komando Birlikleri, bu sistemlerin operasyonel etkinliğini gerçek senaryolar üzerinden değerlendiriyor.
Son yıllarda küresel ölçekte hızla yaygınlaşan dolanan mühimmatlar, düşük maliyetli ancak yüksek tahrip gücüne sahip olmalarıyla dikkat çekiyor. Yunanistan merkezli Defence Review’in haberine göre bu sistemler, “Ege, Trakya ve Kıbrıs’taki operasyonel ihtiyaçlar için ideal bir çözüm olarak görülüyor”. Dolanan mühimmatlar, hedef bölge üzerinde uzun süre devriye atabiliyor, gerçek zamanlı veri aktarımı yaparak operatör kontrolünde hedefi imha edebiliyor. Yunanistan, bu kabiliyeti yerli üretim sistemlerle daha da geliştirmeyi hedefliyor.
Olimpos Dağı’nda gerçekleştirilen tatbikatlar
KEOAX tesisi, sert hava koşullarında operasyonel testler yapılmasına olanak sağlayarak sistemlerin gerçek muharebe senaryolarında etkinliğini değerlendirmek için kullanılıyor. Bu bağlamda geçtiğimiz süreçte tatbikatlarda Özel Kuvvetler ve İHA operatörlerinin farklı senaryolarda çok sayıda hedefi eş zamanlı olarak vurma kabiliyetini test ettiği belirtilmekte. Özellikle bir İHA’nın keşif ve hedef belirleme görevini üstlenirken, diğer İHA’ların hedefleri etkisiz hale getirdiği koordineli saldırı taktiklerinin başarıyla uygulandığı ifade edilmekte.
defenceturk