Yunanistan, Uluslararası Para Fonu’na (IMF) olan tüm borcunu planlanandan iki yıl önce ödedi.
Maliye Bakanı Christos Staikouras, geri ödeme ile Mayıs 2010’da açılan faslın kapandığını söyledi.
Bu durumun çok olumlu bir gelişme olduğunu belirten Bakan Staikouras, erken ödeme ile ülkesinin yaklaşık 230 milyon euro faizden tasarruf edebileceğini de kaydetti.
Avrupa Birliği’nde Yunanistan’a kurtarma kredisi veren kreditörler, geçen hafta 1,86 milyar euro değerindeki meblağın erken geri ödenmesi için resmi onay vermişti.
Zira anlaşmadaki IMF ödemelerinin Avrupalı kreditörlere de paralel olarak yapılması şartı nedeniyle Avrupalı kredi veren mercilerin onayının alınması gerekiyordu.
Yunanistan’a 2010’la 2018 yılları arasında yapılan toplam 260 milyar euroluk üç kurtarma paketi, ülkenin iflas etmesini ve ortak para birimi eurodan çıkmasını engellemişti.
Yunan hükümetleri, o tarihten bu yana işsizlikte ve yoksullukta artışa yol açan sancılı bütçe kesintileri ve vergi artışlarını uygulamak zorunda kaldı.
Euro bölgesinin halen en borçlu ülkesi olan Yunanistan’ın kamu borcu bu yıl gayrı safi yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 190’ına ulaştı.
2018’de imzalanan ve Yunanistan’ın Avrupalı alacaklarına mali ilerleyişini izleme imkanı sağlayan kurtarma paketi sonrasında uygulanacak program kapsamında ülkenin 2023’ten itibaren faiz dışı fazlalık hedefi olarak gayrısafi yurtiçi hasılasının yüzde 2’yi tutturması gerekiyor.
Uzmanlar, geri ödemenin Atina’nın 1 puan civarında borcunu azaltarak yaklaşık 50 milyon euro faiz ödemesinden tasarruf etmesine yardımcı olmasını öngörüyor.
Avrupa İstikrar Mekanizması, geçen hafta Yunanistan’ın AB kurtarma fonu resmi olarak kurulmadan önce verilen 2.65 milyar euroluk kredinin erken geri ödemesini de onaylamıştı.
Yaşadığı mali kriz süresince Avrupa Birliği ve IMF’den 260 milyar euro yardım kredisi alan Yunanistan, 2018 yılındaki üçüncü kurtarma paketini tamamlamasının ardından mali ihtiyaçları için yalnızca tahvil piyasalarına dayanıyordu.
euronews