Yunanistan F-16 modernizasyon maliyetini düşürmeye çalışıyor

Yunanistan, F-16 Block 50 savaş uçaklarını Viper konfigürasyonuna yükseltme sürecinde maliyetleri düşürmek için ABD ile görüşüyor.

Yunanistan Hava Kuvvetleri Komutanlığı, 38 adet F-16 Block 50 savaş uçağının Viper varyantına modernizasyon programı ile ilgili olarak ABD’li yetkililer ve Lockheed Martin temsilcileriyle görüşmelerde bulunuyor. Bu kapsamda ABD’li yetkililer ve şirket temsilcileri 24 Şubat Pazartesi günü Yunanistan Hava Kuvvetleri karargahını ziyaret etti. Yunan Kathimerini gazetesi tarafından yapılan habere göre ise görüşmelerin 28 Şubat Cuma gününe kadar tamamlanması bekleniyor.

Yunan basını tarafından yapılan habere göre söz konusu görüşmelerin amacı, ABD tarafından birkaç ay önce gönderilen Kabul Mektubu (LoA) taslağını gözden geçirmek ve programın maliyetini 1 milyar Dolar’ın altında tutmanın bir yolunu bulmak. Bu doğrultuda Yunanistan, artan savunma harcamalarına karşılık maliyetleri en düşük seviyede tutmayı ve ekonomik dengeleri gözeterek en uygun çözümleri bulmayı hedefliyor.

Yunan Hava Kuvvetleri’nin başlangıçta 38 adet savaş uçağını Viper konfigürasyonuna yükseltmenin maliyetini yaklaşık 800 milyon Dolar olarak tahmin ettiği belirtilirken, ABD’nin Kabul Mektubu programa 1.5 milyar Dolar değer biçmekte. Bu bağlamda raporlar, iki tarafın Yunan Hava Kuvvetleri tarafından başlangıçta talep edilen bazı sistemlerin çıkarılmasıyla yaklaşık 900 milyon Dolar’lık bir ilk anlaşmaya varabileceğini işaret etmekte.

Yunanistan Mirage savaş uçaklarını satamıyor

Fransa, Yunan Hava Kuvvetleri’ne ilave Rafale savaş uçakları satın alınmasının finansmanına yardımcı olmak için Yunanistan envanterinde bulunan 24 adet Mirage 2000-5 savaş uçağını satın alacaktı. Ancak Fransa’nın bu uçakları satın almayı reddetmesi üzerine Yunanistan, uçak satışında zorluklarla karşı karşıya kaldı.

Yunanistan merkezli Kathimerini tarafından yapılan habere göre Hindistan başta olmak üzere potansiyel alıcılarla daha önce yapılan görüşmelere rağmen bu savaş uçaklarının satın alınmasına yönelik ciddi bir ilgi oluşmadı. Yapılan habere göre son raporlar, Ukrayna’nın uçağı satın almaya ilgi duyduğunu ancak Yunanistan’ın anlaşmayı sürdürmemeyi tercih ettiğini gösteriyor.







Kaynak: defenceturk

Read Previous

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Bosnalı Sırp lider Dodik’e destek için Bosna Hersek’te

Read Next

YTB Üsküp’te sergi ve konferans düzenledi