Yunanistan bir kere daha ekonomik performans açısından ‘yılın ülkesi’ seçildi

The Economist, Yunanistan’ı 2023 yılında en iyi performans gösteren ekonomi olarak belirledi.

Yunanistan, The Economist’in 2023 yılında gelişmiş ülkelerinin ekonomi performanslarına göre yaptığı yıllık sıralamada başı çekti.

Beş göstergeye ilişkin verileri bir araya getiren çalışmada 35 ülkenin enerji ve gıda gibi değişken bileşenleri hariç tutan “çekirdek” enflasyon, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH), istihdam ve borsa performansı ele alındı.

Yunanistan üst üste ikinci yılda da başarılı sonuçlar elde etti. GSYH büyüme oranı yüzde 1,2 olan Yunanistan, borsadaki yüzde 43,8 oranındaki reel getiri ile diğer ülkeler arasında öne çıkıyor.

The Economist’e göre, hükümetin bir dizi piyasa yanlısı reformu hayata geçirmesi nedeniyle yatırımcılar Yunan şirketlerini yeniden gözden geçirmeye başladı.

Yunanistan 2027 yılına kadar AB yapısal ve kurtarma fonlarından 55 milyar eurodan fazla kaynak almayı bekliyor ve ekonomistler bu kaynağın büyümeye yıllık yüzde bir puan katkı sağlayacağını tahmin ediyor. Yatırımların 2024 yılında geçen yıla kıyasla iki kattan fazla artarak yüzde 15,1’e ulaşması bekleniyor.

Ülke ekonomisi henüz 2010’ların başındaki seviyelerine dönemedi; ancak Uluslararası Para Fonu (IMF) gelişmelerin altını açıkça çizdi.

IMF’den yapılan açıklamada, “Yunanistan’ın ekonomik görünümü, reel GSYH’nin pandemi öncesi trend seviyesinin ötesine geçmesiyle önemli ölçüde iyileşmiştir” denildi.

Avrupa’nın geri kalanı nasıl?

Aynı çalışma Avrupa’nın geri kalanında durumun pek parlak olmadığını vurguladı.

Macaristan’ın çekirdek enflasyonu yıllık bazda yüzde 11’e çıktı. Rusya’nın enerji kaynaklarına büyük ölçüde bağımlı olan Finlandiya da zorluklarla karşı karşıya.

Fransa, Almanya ve İspanya da kendi sorunlarıyla boğuşuyor. Özellikle İspanya, zaman içinde enflasyonda derinleşen bir eğilime tanıklık ediyor gibi görünüyor.

Çok az sayıda ekonomik daralma görülse de İrlanda yüzde 4,1 ile en önemli düşüşü yaşadı.

Hem İngiltere hem de Almanya beklenenden daha düşük bir performans sergiledi. Almanya, enerji fiyatlarındaki şokun etkileri ve ithal Çin otomobillerinin artan rekabetiyle mücadele ediyor.

Bu arada, İngiltere Brexit’in sonuçlarıyla başa çıkmaya devam ediyor ve çoğu ekonomist önümüzdeki yıllarda düşük ekonomik büyüme öngörüyor.



euronews

Read Previous

K. Makedonya’da geçen hafta 72 Kovid-19 vakası kaydedildi

Read Next

Çoğunluğu polise olmak üzere 112’ye toplam 2 bin 42 çağrı yapıldı