Yunanistan Başbakanı Mitçotakis Gümülcine’de bölge sorunlarını dinledi

Bugün Dedeağaç ilinde Bulgar mevkidaşı Boyko Borisov ile yapacağı görüşme için Batı Trakya’ya gelen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitçotakis, Gümülcine’de yerel siyasetçilerden ve sivil toplum kuruluş başkanlarından bölgenin sorunlarını dinledi.

Başbakan Mitçotakis, 25 Şubat Salı günü Gümülcine’yi ziyaret etti. İlk olarak Şapçı ilçesinde bulunan Pharmathen fabrikasını gezdi. Akşam saatlerinde ise Gümülcine’de Rodop Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın toplantı salonunda bölgenin temsilcileriyle buluştu. Toplantıda ilk olarak yerel siyasetçiler söz aldı.

Daha sonra oda başkanları konuştu ardından sağlık, tarım, turizm, eğitim alanlarında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının başkanları konuştu. Bölgenin sorunlarının giderilmesine ve kalkınmasına yönelik fikirlerini belirttiler. Bir çok sivil toplum kuruluşunun başkanı konuşma yaparken, önerileri, talepleri dile getirirken Başbakan Mitçotakis de kısa notlar aldı daha sonra konuşmada onlara kısa kısa değindi. Azınlıktan da yönetim kurulu üyelerinin bulunduğu birçok STK’nın başkanı konuşmasına rağmen, Batı Trakya’da yaşayan Türk azınlığına sorunlarına değinmezken azınlığa sadece Gümülcine-Maronya Mitropoliti Damaskinos değindi.

Damaskinos konuşmasına, “Sizlere herkes adına bölgemize hoş geldiniz diyorum. Bölgemizin özgürlüğe kavuşmasının yıl dönümü dolayısıyla kutlamalar başlamıştır. Bu kutlamalar sadece yemeden içmeden ibaret değildir. Bugün ayrıca başka bir kutlama bayramdır. Demokrasi bayramıdır. Sizler sivil toplum kuruluş başkanlarının söyledikleri dinlediniz. Ben de onların dediklerine katılıyorum ve söylediklerini destekliyorum. Onlar yurtdışında olan gençlerimizin, çocuklarımızın Yunanistan’a geri dönmelerini, Trakya bölgesine geri dönmelerini ve Gümülcine’ye geri dönmelerini istiyorlar. Sizlere güvenmekteyiz. Gümülcine- Maronya Mitropolitliği olarak tüm sivil toplum kuruluşlarla ve bölgedeki diğer mitropolitlerle mükemmel ilişkimiz vardır. Siz benden de çok daha iyi biliyorsunuz. Nereye giderseniz gidin yanınıza aldığınız bagajlarınızla birlikte Yunanistan’da Trakya bölgesinin var olduğuna dair önemli bir belge de alıyorsunuz. Bu Trakya bölgesinde iki önemli unsur olarak Hristiyanlar ve Müslümanlar en iyi şekilde yaşıyoruz” dedi.

Sivil toplum kuruluşların başkanlarını dinleyen ve notlar alan Başbakan Mitçotakis, herkesi dinledikten sonra konuşma yaptı. Başbakan Mitçotakis, siyasi temsilcilerin, oda temsilcilerin, farklı sektörleri ilgilendiren kuruluşların başkanları tarafından aktarılan sorunlara, istek ve taleplere kısa kısa değildi. Başbakan, konuşmasına ekonomiyle başladı. Ekonominin iyiye doğru gittiğini ifade etti ve göreve geldikleri yedi aylık sürede önemli işleri gerçekleştirdiklerini söyledi.

Avrupa Birliği’nde yapılan toplantıda tarım sektörü konusunda önemli kararların alındığını ve bu sektöre ayrılan kaynağın arttığı dile getiren Başbakan Mitçotakis, sınır kapılarının kötü olduğu ile ilgili görüşü de değerlendirdi. Kipi sınır kapısının ESPA programı ile yenilenebileceğini dile getirdi. Makaza Sınrı Kapısı otobüsler için de açılması konusunu bugün Dedeağaç’ta Bulgar mevkidaşı Borisov’a aktaracağını dile getiren başbakan, Trakya’nın turizm açısından gelişmeye müsait bir bölge olduğunu söyledi. Konuşmasında Trakya Dimokritos Üniversitesi’nin bölgedeki rolüne de değinen Mitçotakis, Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelerden yabancı öğrencilerin tercih edebileceği bir üniversite olabileceğini ifade etti.

Hristiyanlar ve Müslümanlar uyum ve barış içerisindeler

Batı Trakya’da Hristiyanların ve Müslümanların birlikte yaşamalarına da değinen Başbakan Mitçotakis, “Hristiyanlar ve Müslümanlar arasındaki uyumlu yaşam bir örnek niteliğindedir. Zorluklara rağmen, azınlığın istekleriyle kişisel olarak da ilgilendim bugün bunları gündeme getirmedik ama daha önceden yaptığımız bazı ziyaretlerde gündeme aldık. Büyük görüntüyü görmemiz gerekiyor. Trakya bir örnek olarak duruyor yurtdışında az tanınan olarak. Hristiyanlar ve Müslümanlar uyum ve barış içerisindeler. Bunu korumamız lazım. Azınlığın hakları Lozan Antlaşması ve Yunanistan yasalarında açıkça belirtilmiştir” dedi.

 

 

milletgazetesi.gr

Read Previous

Binlerce Kosovalı vatandaşlıktan çıkmaya devam ediyor

Read Next

Kosova Başbakanı Kurti, İMF heyetiyle görüştü

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *