Yunanistan Başbakanı Miçotakis 27 Nisan Perşembe günü İskeçe’de yaptığı konuşmada “dini azınlıkla ilgili efsaneler”den bahsederek “efsane” bir konuşma gerçekleştirdi.
Miçotakis’in konuşmasında azınlık ve Türkiye ile ilişkiler konusuna değinirken “Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler dini azınlıkla ilgili efsanelerle zehirlenmemeli.” ifadesini kullanması dikkat çekti.
Sabah saatlerinde Kavala’ya gelen Miçotakis, öğleden sonra İskeçe’ye geçti. İskeçe’deki bir fabrikayı ziyaret eden Miçotakis, İskeçe kapalı amfitiyatrosunda partililere hitap etti. Miçotakis konuşmasında azınlık ve Türkiye ile ilişkiler konusuna da değindi. Miçotakis’in, Batı Trakya Türk azınlığını kastederek, “Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler dini azınlıkla ilgili efsanelerle zehirlenmemeli.” ifadesini kullanması dikkat çekti.
Trakya’nın, farklı kültürdeki vatandaşların uyum ve barış içinde yaşadığı bir bölge olduğunu belirten Başbakan Miçotakis, yasalar önünde eşitlik politikasını ilk olarak Konstantinos Miçotakis’in uygulamaya koyduğunu söyledi. Trakya’yla ilgili olarak, içte yasalar önünde eşitliğe, dışta ise uluslararası hukuk kuralları ve iyi komşuluk ilişkilerine dayanan bir anlayışa sahip olduklarını iddia eden Miçotakis şöyle konuştu: “Avrupa şemsiyesi olan Yunan vatandaşlığı altında barış içinde yaşayan Müslüman ve Hristiyanların yaşadığı Trakya’dan samimi bir şekilde komşularımıza seslenmek istiyorum. Şunu söylemek isterim ki; Yunanistan ve Türkiye seçime doğru gidiyor. İki ülke arasındaki ilişkiler, seçim yarışındaki gerginliğe malzeme olmamalı. Ayrıca ilişkilerimiz Trakya’daki dini azınlıkla ilgili efsanelerle zehirlenmemeli. Başka amaçların aracı haline gelmek isteyen herhangi bir vatandaşımızın olduğunu sanmıyorum. Türk yöneticilerin çok iyi anlaması gerekir ki anlaşma ve tarih tahrif edilerek gerçekler değiştirilemez. Tabii ki haritada bulunan ve her zaman mavi kalacak olan Yunan adaları ve bölgeleri de kırmızıya boyanarak gerçekler değiştirilemez.”
Miçotakis konuşmasında Yunanistan’ın Türkiye’deki deprem felaketinde yardıma koşan ilk ülkelerden biri olduğunu belirterek, “Buna teşekkür ederken aynı zamanda tahrik edemezsiniz. İskeçe’den bir kez daha vurgulamak istiyorum. Her türlü saldırganlığa hazırlıklı bir şekilde cevap veriyoruz. Mantıksız olanla diyalog yapmıyoruz. Her türlü iyi niyeti kucaklıyor ve buna karşılık veriyoruz. Türkiye ile aramızdaki en temel sorun olan Ege ve Akdeniz’deki deniz yetki alanlarının belirlenmesi konusunu incelemeye hazırız. Ancak egemenlik haklarımıza her türlü saldırıya karşıyız. Ege’nin diğer yakası kullandığı sözcükler konusunda dikkatli olmalı. Aynı zamanda niyetlerinde de ümit ediyorum ki samimidir.” dedi.
Başbakan Miçotakis’in Batı Trakya Türk Azınlığını ve doğal olarak Batı Trakya Türklerinin uluslar arası ve ikili anlaşmalardan doğan azınlık haklarını kastederek iki ülke arasındaki ilişkilerin “Trakya’daki dini azınlıkla ilgili efsanelerle zehirlenmemesi” gerektiğini ifade etmesi dikkat çekti. Zira Yunanistan’da ilk kez bir Başbakan’ın azınlık hakları hakkında “efsane” benzetmesi yaptığı görüldü.
Başbakan Miçotakis’in seçim konuşması için geldiği İskeçe’de azınlık ve azınlık haklarına yönelik “efsane” nitelemesi şeklindeki ciddiyetten uzak tavrı azınlık nezdinde siyasi intihar olarak nitelendirildi.
Batı Trakya’ya gelen Yunan siyasi liderlerin genel olarak Türkiye’ye gönderme yapmaları alışılagelmiş bir durum olmasına rağmen, seçim öncesi Başbakan Miçotakis gibi deneyimli bir siyasetçinin azınlık ve azınlık haklarına yönelik “efsane” nitelemesi ile sataşması, zaten Yeni Demokrasi Partisine oy vermeye meyilli olmayan Türk Azınlık seçmenini gözden çıkaran bir tavır olarak değerlendirildi.
milletgazegesi.gr