Ege Denizi’nde son iki gün içinde 100’den fazla depremin meydana gelmesi, Yunanistan’ın Santorini Adası yakınlarında volkanik patlamalar yaşanabileceği endişesine yol açtı.
Yunanistan’ın volkan ve deprem uzmanları, Ege Denizi’ndeki son sarsıntılarla ilgili Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, volkan patlaması ihtimalinin “neredeyse sıfır” olduğunu belirtti.
Ege Denizi’nde son iki gün içinde 100’den fazla depremin meydana gelmesi, Yunanistan’ın Santorini adası yakınlarında volkanik patlamalar yaşanabileceği endişesine yol açtı.
Yaklaşık 15.000 kişinin yaşadığı Santorini, Helen Yayı olarak bilinen volkanik ada zincirinin parçası. Bölgede Santorini yanardağının yanı sıra Nisyros, Methana ve Milos gibi bir dizi aktif volkan yer alıyor.
Anadolu Ajansı’na göre (AA), Ege Denizi’nde 1 Şubat 00:00’dan 3 Şubat 00:00’a kadar en küçüğü 1.3, en büyüğü 4.8 olmak üzere 100’ün üzerinde sarsıntı kaydedildi. Sismik aktivitenin yoğunluğu volkanik aktivite ihtimalini gündeme getirse de uzmanlar bu olasılığı dışlıyor.
Adalardaki volkanik ve sismik aktiviteyi yerinde inceleyen Yunan Jeolog Profesör Efthymios Lekkas, televizyonlarda canlı yayınlanan açıklamasında, “Risk gerçek, ancak bu sismik aktivite volkanik aktiviteyle bir arada olmaz,” dedi.
Hükümete bağlı komite üyelerinin mutabakata vardığını aktaran Lekkas, “Volkanik bir risk yok, sismik riske odaklanıyoruz,” ifadelerini kullandı.
‘6 üzeri deprem neredeyse imkansız’
“Richter ölçeğine göre 5’in üzerinde bir deprem olması muhtemel,” diyen Lekkas, 5.5 ve 6’nın üzerinde bir deprem olma ihtimalini ise “neredeyse imkansız” olarak nitelendirdi.
“Bugün yine hem sismik hem de volkanik risk komiteleriyle bir araya geliyoruz, yeni sismograflar ve ölçüm aletleri yerleştiriyoruz. Santorini ile Amorgos arasında tuhaf bir şeylerin yaşandığını gördük ve bu yüzden bu seferber olduk.”
Art arda sarsıntıların yaşanmasına neden olan sismik aktivitenin azalmasının birkaç gün sürebileceği belirtiliyor. Ancak uzmanlar, bazı ekstrem durumlarda bu sürecin ayları bulabileceğini de ekliyor.
Araştırma komitesine göre birkaç gündür süren bu sarsıntılar, Santorini’ye komşu Amorgos adasının yakınındaki aktif Amorgos Fayı’ndan kaynaklanıyor.
Amorgos depremi Türkiye’yi etkiler mi?
Amorgos fayı, 1956’da 7.5 büyüklüğünde bir depreme neden olmuştu. Bu büyük deprem, özellikle Batı Anadolu kıyılarında hissedilmişti.
Deprem sonrasında büyük bir tsunami oluşmış ve dalgalar, Yunan adalarını ve Türkiye’nin batı kıyılarını da etkilemişti. Tsunaminin özellikle Rodos, Girit, Samos ve Meis Adaları gibi bölgelerde büyük dalgalara neden olduğu biliniyor. Türkiye’nin kıyı kesimlerinde de dalgalanmalar gözlemlenmiş, ancak büyük bir hasar kaydedilmemişti.
Depremin etkileri Türkiye’de hissedilse de ciddi bir yıkıma yol açmamıştı. Ana etki Yunan adalarında olmuş ve 50’den fazla kişi hayatını kaybetmişti.
Öte yandan Prof. Lekkas, söz konusu fayda bu tür büyük bir depremin tekrarlanmasını beklemediklerini söyledi.
“Amorgos fayının 1956’da olduğu gibi 7.6 büyüklüğünde bir deprem üretmeyeceği kesin çünkü benzer bir deprem üretmesi için binlerce yıla ihtiyacı var,” diyen bilim insanı Eleftheros Typos gazetesine yaptığı açıklamada şöyle ekledi:
“Ancak biriken enerjinin 5 ila 5.5 büyüklüğünde bir deprem üretme olasılığı var. Tüm bilim insanlarının görüşleri bu konuda birleşiyor.”
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür ise merkez üssü Ege Denizi olan depremlere ilişkin, Afrika Levhası’nın Anadolu Levhası’nın altına daldığı, Kıbrıs Yayı’ndaki tektonik hareketlilik nedeniyle bölgedeki gerilimin devam ettiğini belirtti.
Prof. Dr. Görür, AA muhabirine, Ege Denizi’nde meydana gelen 4.7 ve 4.8 büyüklüğündeki depremlerin bölgedeki fay hatlarıyla ilişkili olduğunu teyit etti.
“Orası çok faylı bir bölge, bu faylar da bu harekete bağlı olarak etkinleşiyor. Şimdilik küçük depremler yaşanıyor ancak süreç devam ediyor.”
Santorini’de panik
Bu arada popüler tatil destinasyonlarından biri olan Santorini’de deprem silsilesinin ardından okullar kapatıldı. Paniğe kapılan turistlerin adadan ayrılabilmesi için ek uçak seferlerinin de başlatıldığı öğrenildi.
Sivil Savunma Bakanı Vasilis Kikilias, pazar günü Atina’da düzenlenen acil hükümet toplantısının ardından yaptığı açıklamada, acil durum ekiplerinin de adaya yönlendirildiğini belirti.
“Bu önlemler ihtiyati tedbirlerdir ve yetkililer uyanık kalmaya devam edecektir,” diyen bakan, “Vatandaşları riski en aza indirmek için güvenlik önerilerine sıkı sıkıya uymaya çağırıyoruz,” ifadelerini kullandı.
euronews