Rodop Milletvekili İlhan AHMET’in Yunanisyan ve Türkiye arasındaki Bahçeköy (Kipi) – İpsala gümrük sahasına ikinci bir köprü yapılması hakkındaki süreçle ilgili sunduğu soru önergesine, Yunanistan Altyapı ve Ulaşım Bakanı Konstantinos Karamanlis cevap verdi.
Bakan Karamanlis, geçtiğimiz Cuma günü (1 Kasım 2019) gerçekleştirilen meclis genel kurulunda milletvekili İlhan AHMET’in sorularını yanıtladı. Oturumda ilk sözü alan İlhan AHMET, yazılı soru önergesinde dikkat çektiği hususları bir kez de sözlü olarak dile getirdi.
İlhan Ahmet: Karamanlis ve Erdoğan döneminde kararlaştırılan ancak yıllardır bekletilen köprü inşaası için mevcut hükümet harekete geçecek mi?
İkinci köprü inşaasıyla ilgili iki ülke başbakanları Kostas Karamanlis ile Recep Tayyip Erdoğan döneminde alınan kararı hatırlatan milletvekili İlhan AHMET, “Söz konusu köprünün inşaası için proje, 2004 yılında, Kostas Karamanlis’in başbakanlığı döneminde kararlaştırılmıştır. Bu projenin iki ülke arasındaki bağlayıcı anlaşması, 2007 yılında Yunanistan Parlamentosu, 2012 yılında ise Türkiye Parlamentosu tarafından onaylanmıştır. Akabinde 2013 yılında, ortak komite toplantısı yapılmıştır.
SYRİZA hükümeti dönemindeyse köprü inşaat projesinin milli kaynaklardan finanse edilmesi karara bağlanmıştır. Ancak bugün gelinen süreçte hâlâ projenin başlama tarihi ve ihale tarihi ilân edilmemiştir.
Sadece Trakya’yı değil, Doğu Makedonya Trakya Eyaleti’nin genelini ilgilendiren ve efektif olarak etkileyecek modern bir alt yapı ile yeni bir köprüye kavuşturulmuş gümrük kapısı için on yılı aşkın süredir bekletilen söz konusu proje hakkında mevcut hükümet ve ilgili bakanda geleceğe dönük zaman çizelgesi açıklaması talep ediyorum.” dedi.
Sadece Trakya’yı değil, Doğu Makedonya Trakya Eyaleti’nin genelini ilgilendiren ve efektif olarak etkileyecek modern bir alt yapı ile yeni bir köprüye kavuşturulmuş gümrük kapısı için on yılı aşkın süredir bekletilen söz konusu proje hakkında mevcut hükümet ve ilgili bakanda geleceğe dönük zaman çizelgesi açıklaması talep ediyorum.” dedi.
Karamanlis: Köprünün inşaası her iki ülkenin de çıkarına olacak!
Mevcut hükümet ve bakanlık olarak, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirilmeye katkı sağlayacak köprü projesinin hayata geçirilmesi yönünde iradeleri olduğunu belirten Karamanlis, “Hükümet olarak iki ülke arasındaki ilişkileri başbakanlar Karamanlis ve Erdoğan dönemindeki sakin düzeye getirmeyi istiyoruz. Bu köprü inşaatın da her iki ülkenin çıkarına olduğunu düşünüyorum. Projenin devam etmesi için elimizden gelenin en iyisini yapmaya kararlıyız.” dedi.
Bakan Karamanlis, köprü ihalesi için en erken 2021 yılını işaret etti
Bakan Karamanlis konuşmasında, ortak komisyon toplantılarının gidişatına göre en erken 2021 yılı için ihale ihtimalinin gündeme gelebileceğini ifade etti. Proje için ayrılmış 2,5 milyon Euro’luk finansman olduğunu da açıklayan Bakan Karamanlis şunları kaydetti:
“İlk defa 2013 yılında toplanan ve dört kez bir araya gelen Ortak Proje Planlama ve İzleme Komitesi (MESPE)’nin 2018 Kasım ayındaki birleşiminde, 360 metresi Yunanistan, 490 metresi Türkiye tarafından olmak üzere toplam 850 metre yapılması planlanan köprünün eski köprüye paralel şekilde inşa edilmesi kararlaştırıldı.
Belirttiğiniz gibi proje için onaylanmış bir finansman var, buna göre EGNATİA A.Ş.’ nin yürütücülüğünde yapılacak projeye, Kamu Yatırım Programı’ndan 2,5 milyon Euro aktarılması onaylanmıştır.
2019 Nisan ayında yapılması gereken ortak komisyon toplantısı, her iki ülkedeki yerel ve genel seçim atmosferi nedeniyle sekteye uğradığından, bu durum ve yaşanan gecikme ihale
ilanıyla ilgili süreci 2020 için mümkün kılmamaktadır. Hızlı adımlarla ilerleyebilmemiz için bu otak komisyon toplantılarının muhakkak yapılması gerekmektedir.”
İlhan Ahmet: Vatandaşların ve ticari malların geçişinde yaşanan aksamaları ve alt yapı sorunlarını çözmeyi düşünüyor musunuz?
Bahçeköy (Kipi) gümrük sahasının pek çok alandaki elverişsiz koşullarına dikkati çeken milletvekili İlhan AHMET, bakandan acil çözüm talep etti:
“Hem Avrupa’ya hem de Kuzey Balkanlar’a açılan kilit bir kapı olan Bahçeköy (Kipi) gümrük sahası turizm ve ticari amaçlı geçişlerin yanında kaçakçılıkla mücadelede de önemli bir noktadır. Böylesi önemli sahadaki mevcut köprü çok eski olmakla birlikte darlığı nedeniyle özellikle tır geçişlerine yetersiz kalmakta, uluslararası nakliye gereklerini karşılayamamaktadır. Diğer yandan vatandaşların ve turistlerin geçişlerinde gözlenen 8 – 10 saati aşan bekleme süresi, gümrük sahasındaki elverişsiz koşullar kişilerin seyahat özgürlüğünü kısıtlayıcı bir boyuta ulaşmıştır.
Bahçeköy (Kipi) – İpsala gümrük kapısında turizm ve ticari amaçlı kişi ve ürün geçişlerinde yaşanan ciddi sorunlar, altyapıda acil bir iyileştirme ve modernleştirme yapılması gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu sorunun çözümü başta küçük esnafa, işletme sahiplerine ve tüm vatandaşlara rahat bir nefes aldırtacaktır.”
Karamanlis: Bahçeköy (Kipi) gümrük kapısında altyapının modernleştirilmesi gereği konusunda hemfikiriz
Milletvekili İlhan AHMET’in Bahçeköy (Kipi) gümrük sahasındaki yetersizliklerle ilgili tespitlerini onaylayan Bakan Karamanlis konuşmasında, “Bahse konu gümrük kapısında tek gidiş tek geliş trafik şeridinden ibaret olan yolun çok eski ve işlevsiz olduğu konusunda kesinlikle haklısınız, bu yolun acilen yenilenmesi gerektiği konusunda sizinle hemfikirim.” diye belirtti.
İlhan AHMET’in Bahçeköy (Kipi) gümrük sahasındaki elverişsiz koşulların iyileştirilerek, modern tesislere kavuşturulması yönündeki talebini de yanıtlayan Karamanlis, “Kesinlikle haklısınız, elli yıllık bu eski tesisin, Schengen Sözleşmesi uyarınca da modern şekilde yenilenmesi gerektiği aşikârdır. Bu durum sadece Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı’nın sorumluluğunda olmadığından süreç uzamaktadır. Ancak biz bakanlık olarak, Doğu Makedonya Trakya Eyalet Başkanlığı tarafından yürütülen bir çalışmayı inceliyoruz. Ayrıca Türkiye gümrük sahasındaki gibi gümrüğe ticari işlev kazandırarak öze yatırımcıları dâhil edebilir miyiz, bunun araştırmasını yapıyoruz.” şeklinde açıklama yaptı.
milletgazetesi.gr