Selanik metrosunun ilk gününde Venizelos istasyonundaki antik eserler ilgiyle incelendi.
Yunanistan’ın ikinci büyük şehri Selanik’te metro sistemi Cumartesi günü resmen açıldı. Metro istasyonları, projenin tamamlanmasını neredeyse engelleyen antik eserleri sergiliyor.
2006 yılında başlayan inşaat çalışmaları sırasında, Bizans dönemine ait bir pazar, bir Roma mezarlığı ve şehrin uzun ve zengin tarihine ışık tutan diğer hazineler keşfedildi. Bu buluntular, metronun ilerlemesini durdurdu ve şehrin nasıl modernleşirken aynı zamanda bu zengin geçmişi koruyabileceği sorusunu gündeme getirdi.
Çözüm ise geçmişi ve moderni harmanlamak oldu: günümüz yolcularının keyifle izleyebilmesi için bulunan eserler metro istasyonlarında sergilenmeye başlandı.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, cuma günü Venizelos istasyonuna yaptığı özel tur öncesinde yaptığı konuşmada, “Bu sadece şehir için son derece önemli bir altyapı projesi değil, aynı zamanda bir müze,” dedi. “Muhtemelen dünyada benzersiz. Trene ulaşmak için bir yeraltı müzesinden geçeceğiz.”
Metro, Yunanistan’ın 2009-2018 borç krizi sırasında yaşanan finansman sorunları nedeniyle tamamlanması neredeyse 20 yıl sürdü. Selanik metrosu, Atina dışında Yunanistan’da hayata geçirilen ilk metro sistemi oldu.
Projenin sahibine göre, inşaatçılar tünellerin arkeolojik buluntuların altından geçmesini sağlamak için başlangıçta planlanandan daha derine, 31 metreye (102 feet) kadar kazmak zorunda kaldı.
Yer altındaki kalıntıları keşfeden arkeologlardan biri olan Melina Paisidou, “Bu, Selanik’in antik eserler açısından ikinci bir Roma olma fırsatıdır,” dedi.
euronews