Yeni Şafak yazarlarından Akif Emre, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. 57 yaşındaki Emre, bir dönem Yeni Şafak’ın Genel Yayın Yönetmenliğini yapmıştı. Emre’nin cenazesi, 24 Mayıs Çarşamba ikindi namazına müteakip Fatih Camii’nden kaldırılacak.
Akif Emre, yayıncılık, gazetecilik, televizyonculuk ve seyahat yaptı. Yeni Devir’de gazeteciliğe başladı, Yeni Şafak gazetesinin kurucuları arasında yer aldı ve bir dönem genel yayın yönetmenliğini üstlendi. Hâlen Yeni Şafak gazetesinde köşe yazarlığını sürdürüyordu.
Emre, İnsan, Küre ve Klasik yayınlarının yayın yönetmenliğini yaptı. Belgesel çalışmalarına yoğunlaşarak, Elveda Endülüs: Moriskolar (5 bölüm), Osmanlı şehirleri (Saraybosna], Mostar, Üsküp, Selanik 1,2, Kudüs1,2 ve Mimar Sinan (6 Bölüm) başta olmak üzere birçok belgesel hazırladı.
Akif Emre aynı zamanda “Haberiyat.com” sitesinin
Genel Yayın Yönetmenliğini yapıyordu. Sitenin sahibi Yazı İşleri Müdürü Hamit Kardaş, Emre’nin Beşiktaş’taki ofisinde vefat ettiğini söyledi.
“Akif beyi kaybettik”
Haber toplantısı için saat 10.30 Emre’nin odasına gittiği belirten Kardaş, “Odaya girdiğimde koltuğa yığılmıştı. Ambulansa haber verdik. 40 dakika boyunca müdahale etti. Ellerinden geleni yaptılar. Akif beyi kaybettik.” dedi.
Yeni Şafak ve TVNET Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül, Akif Emre’nin vefatının ardından onu anlattı:
“Muhafazakar medyanın en önemli kalemlerinden biriydi. 1995’lerde birlikte düşünce sayfaları hazırlıyorduk. Derin bir saygı ve sevgi duyduğum insanlardan bir tanesidir. Entellektüel donanımı çok güçlü bir kişilikti. Dış politikadan, kültür hayatına kadar çok alanda örnek bir kişilikti. Belgeseller yapardı, seyahat notları yazardı. Özellikle, İslam medeniyeti, İslam şehirleri üzerine ciddi çalışmaları vardı.”
Ömer Çelik: Güzel bir kalem gibi yaşadı
“Yeni Şafak için kritik bir isimdi”
Yazarlarımızdan İsmail Kılıçarslan, Akif Emre’nin ölüm haberinin ardından şöyle konuştu:
“Kuruluşundan bu yana Yeni Şafak için kritik önemde bir isimdi. 1994’de ilk toplantılar yapılmaya başlandığından itibaren, Akif Emre orada aktif bir şekilde sorumluluk almıştı. Yeni Şafak’ta çalışan herkesin bir şekilde Akif Abi’siydi. Geride, muazzam bir dikkat bıraktı. Meselelere dikkat etmeyi biz Akif abi gibi abilerimizden öğrendik.
Myanmar Müslümanları, Türkiye’nin hiç gündeminde yokken, oraya dikkat çekmişti. Bosna savaşlarında nasıl büyük sorumluluklar aldığını hatırlıyorum. Çok kıymetli bir miras bıraktı. Bize düşen, o mirası canlı bırakmak ve onu yaşatmaktı.”
Yeni Şafak yazarlarından Kemal Öztürk de, “O eski güzel günlerin, eski güzel adamlarından biriydi Akif Abi…” dedi.
Yazarlarımızdan Yusuf Kaplan, Emre’nin vefatından sonra “Ahlak anıtıydın” dedi.
Yazarlarımızdan İbrahim Tenekeci, “Akif Emre Ağabeyi iyi bilirdik. Allah rahmet etsin. Mekânı cennet olsun.” ifadelerini kullandı.
Yazarlarımızdan Mehmet Acet ise şu ifadeleri kullandı:
“97’de Kanal 7’nin Dış haberler servisinde birlikte çalıştık, teşrik-i mesaimiz oldu. Ben onun asistanıydım. Çok değerli, nitelikli bir gazeteciydi.”
Gazeteci-yazar Mehmet Akif Ersoy, Akif Emre’nin vefatıyla ilgili, “Çok sevgili ağabey, dost, değerli fikir ve dava adamı Akif Emre, geçirdiği kalp krizi sonrası vefat etti… Başımız sağolsun…” açıklamasını yaptı.
Akif Emre’nin yayınlanmış kitapları:
Göstergeler, İz Yayınları
İzler, (Arnavutça da yayınlandı) Birinci baskı: Yöneliş Yayınları; İkinci baskı: Büyüyen Ay Yayınları
Küreselliğin Fay Hattı, Yöneliş Yayınları
Çizgisiz Defter; Büyüyen Ay Yayınları
Kaynak: Yeni Şafak