Yeni Avrupa Birliği (AB) kurallarına göre, büyük ev aletleri en az 10 yıl çalışacak şekilde tasarlanmalıdır.
Düzenlemelerin nedeni, iki yıllık normal garanti süresinden kısa bir süre sonra gelen sayısız arıza şikâyetleridir.
Bir araştırma, 2004 ve 2012 yılları arasındaki dönemde beş yıl içinde arızalanmış olan büyük ev aletlerinin oranının % 3,5’ten % 8,3’e yükseldiğini göstermektedir.
Yeni standartlar aydınlatma armatürleri, çamaşır makineleri, bulaşık makineleri ve buzdolapları için geçerli olacaktır.
Bulgaristan’da geçen yıl ev aletleriyle ilgili şikâyetlerin yarısı, arızalı ürünleri geri iade etme talebinin reddine ilişkindir.
Bazı durumlarda, tüccarlar için eskisini onarmak yerine yeni bir cihaz sunmak daha ucuzdur.
Teknisyenler, garanti süresinden sonra gerçek anlamda bozulan cihazların birçoğunun parçalarının üretilmediğini ve onarım için teslim edilmediğini belirtti. Bu yaklaşımın nihai amacı, yeni teknik el aletlerinin satışlarını arttırmaktır.
Bir uzman, 1990’larda servislere getirilen ürünlerin genellikle 15, hatta 30 yaşında olduğunu belirtti. O zamanlarda çok sayıda onarım parçası olduğunu ifade etti. 2000 yılından sonra cihazların raf ömrü 5-7 yıla düşürülmüştür. Orijinal tamir parçalarına erişim giderek zorlaşıyor.
Cihazın piyasaya sürüldüğü ilk 2-3 yılda, parçalar nispeten ucuzdur, ancak daha sonra keskin bir şekilde pahalılaşmaya başlar. Ayrıca, cihazların tasarımları çoğu zaman tamiratlara imkan vermez ve değiştirilmesi gerekir.
Ev aletlerinin raf ömrünü uzatmak için AB, üreticileri en az ileriye dönük 10 yıl parça tedarik etmek zorunda bırakacaktır. Ayrıca hasara açık olan parçaların sökülmesi ve takılması kolay olacak.
Bir teknik alet satıcısı, daha iyi üretime geçilmesi durumunda dünyadaki fabrikaların yarısının faaliyetini durdurması gerektiğini belirtti. Onun ifadesine göre, daha iyi malzeme ve daha pahalı parçaların kullanımı, elektrikli cihazların fiyatlarını artıracak. Raf ömrü 5 yıl olacak şekilde tasarlanan bir cihazın, raf ömrü 15 yıl olan bir cihazın fiyatıyla aynı olması mümkün değildir.
Şu anda zorunlu 2 yıllık garanti süresine ek olarak, tüccarlar genellikle ek bir garanti süresi tanımaktadır. Böylece garanti süresi 5 yıla ulaşabilir. Üç onarımdan sonra bir arıza giderilmezse, alıcı parasını geri alma veya cihazı yenisiyle değiştirme hakkına sahiptir.